Barcelona

Mas creu que, davant d'una mobilització permanent, l'Estat negociarà "sí o sí"

L'expresident de la Generalitat creu que el detonant serà l'aprovació per part del Parlament de les anomenades "lleis de desconnexió"

Actualitzat

L'expresident de la Generalitat Artur Mas està convençut que hi haurà "negociació" entre Catalunya i l'Estat "al final" del procés sobiranista. En un dinar col·loqui organitzat per la Cambra de Comerç de Barcelona, Mas ha apuntat que aquesta negociació dependrà molt de l'"acumulació de forces" que es pugui fer des del sobiranisme català.

Mas creu que el detonant serà l'aprovació per part del Parlament de les anomenades "lleis de desconnexió", el nou marc legal que ha de regular la creació d'un futur estat català des de la "seguretat jurídica".

"Aquest marc legal serà immediatament recorregut pel govern espanyol i suspès pel Tribunal Constitucional. I quina carta jugaran les institucions catalanes i la societat civil sobiranista organitzada? La carta de la mobilització de la gent al carrer. I no una mobilització puntual, d'una tarda d'un dia concret, sinó que es jugarà la carta de la mobilització més permanent. Quan arribem en aquell punt, que jo espero que s'hi pugui arribar, la negociació hi serà sí o sí."


Sobre l'actual oferta de diàleg per part del govern espanyol, el líder del PDECat ha advertit que, perquè el diàleg "sigui productiu" i no un simple eslògan, "no ha d'haver-hi condicions, limitacions o línies vermelles". En aquest sentit, ha subratllat que "el dret a decidir i la celebració del referèndum han de formar part" del diàleg i, en contrapartida, la part catalana "ha d'acceptar que el govern espanyol estigui en contra de la independència de Catalunya".

"Si s'aconsegueix dialogar sense condicions prèvies, com a mínim es millorarà el clima i, encara que sobre el tema de fons és difícil que hi hagi acord, és millor que hi hagi una taula de diàleg i que parli la política en lloc d'utilitzar els tribunals com ha fet fins ara el govern espanyol."

Segons l'opinió de Mas, només hi ha tres factors que poden obstaculitzar el procés: que no hi hagi prou cohesió interna en el bloc sobiranista; que l'Estat accepti una negociació sobre el referèndum, un fet que creu que "és altament improbable"; i que "l'Estat faci una oferta de millora de l'autogovern i la posi a consideració de la ciutadania", cosa que també considera "molt improbable".

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut