Mas, en una imatge d'arxiu durant el discurs institucional de Sant Jordi. (Foto: ACN)
Mas, en una imatge d'arxiu durant el discurs institucional de Sant Jordi. (Foto: ACN)
Barcelona

Mas convoca els partits i institucions a una cimera dilluns pel dret a decidir

Mas convoca els partits favorables a la consulta i representants del món local i comarcal a una cimera dilluns que ve per debatre sobre com s'ha d'articular el referèndum. La trobada pretén ser "l'embrió" del futur Pacte Nacional pel Dret a Decidir. A l'oposició, només ERC aplaudeix la convocatòria de la cimera.

RedaccióActualitzat
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha convocat els partits favorables a la consulta i representants del món local i comarcal a una cimera dilluns que ve, 6 de maig, per debatre sobre com s'ha d'articular el referèndum. Segons ha avançat el portaveu de l'executiu, Francesc Homs, la trobada pretén ser "l'embrió" del futur Pacte Nacional pel Dret a Decidir, que estarà obert a les entitats socials que ho desitgin.

La cimera serà a les 6 de la tarda al Palau de la Generalitat i hi estan convidats tots els partits amb representació parlamentària, tret del PPC i C's, que rebutgen la consulta. També estan cridats a participar-hi els presidents de les quatre diputacions, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i representants del Consell de Governs Locals.

La reunió tindrà lloc la mateixa setmana que el Parlament aprovarà, per àmplia majoria, la creació d'una Comissió sobre el Dret a Decidir.

Homs ha remarcat que la cimera només vol "anar situant el dret a decidir de la manera més concertada possible" i, per tant, no s'hi debatrà sobre les posicions dels partits respecte de l'eventual independència de Catalunya. Amb aquest gest, el Govern vol garantir el suport del PSC al dret a decidir. Els socialistes avalen la consulta només si és "legal i pactada" amb el govern espanyol, però votarien "no" a la independència.

Només ERC aplaudeix la convocatòria de la cimera

A l'oposició, només ERC ha considerat una bona notícia la convocatòria de la cimera com a primer pas per donar cabuda a la societat en el procés de la consulta.
 
La resta de formacions, en canvi, han posat en dubte tant la utilitat com la urgència de la trobada. El PSC anirà a la reunió "per cortesia" institucional i "per escoltar" la proposa del president, però també amb "molta cautela" perquè entenen que hi ha "altres prioritats".
 
ICV-EUiA ha remarcat que l'objectiu de la formació és la comissió parlamentària sobre el dret a decidir, com a garantia que sigui el Parlament qui "piloti" el procés, i també el Pacte Nacional, obert a la societat civil. La cimera, per contra, els sembla una "gesticulació i maquillatge per evidenciar que es fan coses que, en realitat, no s'estan fent", en paraules del portaveu adjunt, Joan Mena.
 
El diputat de la CUP Quim Arrufat creu que la cimera pot servir "per estendre" el suport al dret a decidir, però ha lamentat que Mas no hagi avisat prèviament "del contingut i el recorregut del pacte".
 
Tant el PPC com C's han considerat que la cimera demostra que les prioritats de CiU i ERC estan "equivoades".  "Hem visualitzat que CiU i ERC tornen a donar prioritat al dret a decidir per sobre de la situació de crisi, la reactivació econòmica i la generació d'ocupació", ha afirmat el portaveu adjunt del PPC al Parlament, Santi Rodríguez.
 
El portaveu de C's Jordi Cañas ha qualificat la trobada de "burla" per als 900.000 catalans a l'atur que Mas "té oblidats". "L'executiu català ha perdut la decència, és obscè i no té pudor", ha afegit.
Anar al contingut