Barcelona

Mas-Colell afirma que Madrid vol fer col·lapsar l'administració catalana

El conseller d'Economia diu que Catalunya ja estava intervinguda abans de les condicions sobre el Fons de Liquiditat Autonòmic i assegura que la Generalitat denunciarà al govern espanyol si utilitza criteris polítics per enviar aquests diners

RedaccióActualitzat

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha explicat aquesta tarda que Catalunya ja estava, de fet, intervinguda abans que aquest divendres el govern espanyol imposés condicions especials a la Generalitat per rebre els 3.000 milions pendents del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Mas-Colell considera que Madrid vol fer col·lapsar l'administració catalana: "Les condicionalitats ja existeixen. Catalunya està intervinguda. No sé què més volen. Ja ho veurem. Potser volen que col·lapsem administrativament perquè ja tenim un exèrcit dedicat a enviar informació a Madrid. D'informació a Madrid ja no en podem enviar més. El que passa és que, esclar, si ens demanen que ho fem avui per demà... Ni un exèrcit la pot remetre avui per demà."

Després d'un dinar col·loqui de l'entitat Sobirania i Justícia, el conseller ha dit, molt molest. que el govern denunciarà "en totes les instàncies on pugui denunciar" a l'executiu espanyol, si entre les condicions per rebre el FLA s'inclouen "criteris polítics". "El funcionament de la Hisenda Pública i el FLA, que és la canalització dels diners que paguen els catalans per als seus serveis públics, no hauria d'estar condicionada al fet que la política del govern de Catalunya agradi o no agradi al govern de torn de Madrid. Això seria molt greu", ha assenyalat Mas-Colell. 

L'executiu espanyol ha aprovat aquest matí adjudicar a les comunitats l'excedent del FLA del 2015, però en el cas de Catalunya li imposa uns requisits addicionals. Per poder cobrar els 3.000 milions que li pertoquen, un interventor haurà de certificar mensualment que la Generalitat destina aquests diners a finançar serveis públics i a pagar proveïdors. No rebrà els diners de cop, sinó a mesura que vagi justificant les despeses. I el govern de Rajoy ha estat molt clar: no hi haurà ni un euro més si es destina a finançar activitats contràries a la Constitució.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha insistit que no hi ha cap demora en el repartiment d'aquests fons desbloquejats, ja que són un excedent del FLA del 2014 que podien no haver repartit. I ha dit que Catalunya està en "una situació en risc per a l'interès general" i que calia garantir que els diners del FLA serviran per "pagar exclusivament serveis essencials".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut