Barcelona

Mas-Colell afirma que el que està fent el govern espanyol "és un 155 encobert"

Ho ha afirmat el conseller d'Economia, en declaracions al "Telenotícies vespre" de TV3, arran de la decisió del govern espanyol d'imposar condicions i obligacions especials a la Generalitat per rebre els 3.000 milions pendents del Fons de Liquiditat Autonòmic

RedaccióActualitzat

El conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha dit que, condicionant políticament els diners del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), el govern espanyol "pretén anar molt més enllà". "El que estan fent és un 155 encobert", ha indicat el conseller en referència a l'article de la Constitució que preveu la suspensió de l'autonomia.

En una entrevista al "Telenotícies vespre" de TV3, Mas-Colell ha afirmat que l'executiu espanyol "amb una determinada línia política, pretén condicionar les finances i el funcionament del govern de Catalunya democràticament escollit", decidint "quines factures pagarà a través del FLA i quines no, en funció de la correcció política" d'aquests pagaments. Segons el conseller d'Economia, el govern central, per primera vegada, "singularitza" el tracte a Catalunya respecte a les altres comunitats autònomes. "S'han arrogat el dret de condicionar per raons polítiques les nostres despeses. Això no havia passat fins ara."

I apunta que "volen jutjar si es pot pagar o no el funcionament d'una delegació a l'exterior, que són perfectament legals". "A partir d'ara -segons el conseller- el judici polític de Madrid, sense passar ni per una majoria del Senat, comptarà a l'hora de pagar factures."

Respecte a l'afirmació que ha fet avui el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que el ràting del deute de la Generalitat és baixíssim, Mas-Colell ho considera "un sarcasme". "El govern central ens escanya i, quan estem escanyats, diu que ‘et deixaré d'escanyar si em presentes un certificat mèdic'. I com que no el pots presentar, et continua escanyant."

"Potser volen que col·lapsem administrativament"

Unes hores abans de l'entrevista a TV3, Mas-Colell també s'hi havia pronunciat sobre aquesta qüestió. Després d'un dinar-col·loqui de l'entitat Sobirania i Justícia, el conseller d'Economia ha explicat que Catalunya ja estava, de fet, intervinguda abans que aquest divendres el govern espanyol imposés condicions especials a la Generalitat per rebre els 3.000 milions pendents del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA). Mas-Colell considera que Madrid vol fer col·lapsar l'administració catalana: "Les condicionalitats ja existeixen. Catalunya està intervinguda. No sé què més volen. Ja ho veurem. Potser volen que col·lapsem administrativament perquè ja tenim un exèrcit dedicat a enviar informació a Madrid. D'informació a Madrid ja no en podem enviar més. El que passa és que, esclar, si ens demanen que ho fem avui per demà... Ni un exèrcit la pot remetre avui per demà."

El conseller ha dit, molt molest. que el govern denunciarà "en totes les instàncies on pugui denunciar" a l'executiu espanyol, si entre les condicions per rebre el FLA s'inclouen "criteris polítics". "El funcionament de la Hisenda Pública i el FLA, que és la canalització dels diners que paguen els catalans per als seus serveis públics, no hauria d'estar condicionada al fet que la política del govern de Catalunya agradi o no agradi al govern de torn de Madrid. Això seria molt greu", ha assenyalat Mas-Colell.

Requisits addicionals

L'executiu espanyol ha aprovat aquest matí adjudicar a les comunitats l'excedent del FLA del 2015, però en el cas de Catalunya li imposa uns requisits addicionals. Per poder cobrar els 3.000 milions que li pertoquen, un interventor haurà de certificar mensualment que la Generalitat destina aquests diners a finançar serveis públics i a pagar proveïdors. No rebrà els diners de cop, sinó a mesura que vagi justificant les despeses. I el govern de Rajoy ha estat molt clar: no hi haurà ni un euro més si es destina a finançar activitats contràries a la Constitució.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha insistit que no hi ha cap demora en el repartiment d'aquests fons desbloquejats, ja que són un excedent del FLA del 2014 que podien no haver repartit. I ha dit que Catalunya està en "una situació en risc per a l'interès general" i que calia garantir que els diners del FLA serviran per "pagar exclusivament serveis essencials".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut