Barcelona

Missatges creuats de Mas, Catalá i Lesmes a deu dies que el president declari sobre el 9-N

Distants en els gestos, el cap del govern català, el ministre de Justícia, el president del Suprem i la plana major de la magistratura han coincidit aquest matí

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat ha criticat la utilització partidista de la justícia davant la cúpula judicial. Artur Mas ha reclamat la independència de la justícia "com a suport fonamental de la democràcia" durant la sessió inaugural de la reunió anual de la Unió Internacional de Magistrats que s'ha fet a Barcelona. D'aquesta manera, Mas ha fet seu el lema de la trobada de magistrats: "Promovent una justícia independent a escala mundial", davant del ministre de Justícia, Rafael Catalá; el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, i la fiscal general de l'Estat, Consuelo Madrigal.

El cap del govern català ha coincidit aquest matí amb el ministre, el president del Suprem i la plana major de la magistratura, deu dies abans que Mas comparegui com a imputat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per un presumpte delicte de desobediència en l'organització de la consulta del 9-N. 

En la seva intervenció -en anglès, francès, castellà i català-, el president de la Generalitat s'ha referit a la necessària separació dels poders legislatiu i executiu: "El fet que vostès, a Barcelona, tractin precisament d'una justícia independent, és un element que segur que qualifica i millora el suport democràtic. Qualsevol utilització partidista de la justícia podria disminuir en qualsevol part del món aquest suport democràtic."

Abans de Mas ha intervingut Rafael Català, que ha fet una defensa de la reforma del Tribunal Constitucional, aprovada aquest divendres al Congrés. Recordem que la proposició de llei orgànica donarà competències al Constitucional per fer complir les seves sentències i sancionar els càrrecs públics que les ignorin. Aquest matí, el ministre ha demanat respecte per l'ordenament jurídic: "Respectar la llei és la font de la legitimitat i l'exigència ineludible per a una convivència democràtica en pau i llibertat."

Preguntat pels periodistes abans de marxar, el president del Suprem, Carlos Lesmes, no ha volgut fer cap comentari sobre la imputació d'Artur Mas i la seva futura declaració davant el TSJC. Lesmes s'ha limitat a dir que no es pronuncia sobre els processos que estan en curs, alhora que ha defensat la independència judicial. 

En la sessió inaugural de la trobada de magistrats també hi han estat presents l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna. A la reunió, que durarà fins dijous, s'hi han inscrit més de 250 delegats procedents de 83 països membres. Hi haurà quatre comissions d'estudi sobre la relació dels tribunals i l'administració de justícia, les proves d'assessorament tècnic, la justícia de menors i els motius d'acomiadament dels treballadors.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut