Barcelona

Mas assumeix la "iniciativa política" d'organitzar el 9-N: "Soc responsable de tot"

Ortega i Rigau, com Mas, només responen a les preguntes dels advocats de les defenses. 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, donen suport als acusats.

RedaccióActualitzat

El judici pel 9-N al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha arrencat aquest dilluns amb l'expresident de la Generalitat Artur Mas, la vicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau asseguts al banc dels acusats pels presumptes delictes de desobediència greu i prevaricació administrativa. És la primera vegada que un president de la Generalitat s'asseu davant d'un jutge des de la dictadura franquista.

Mas: "Soc responsable de tot"

La declaració del president Mas ha començat a dos quarts i mig d'onze del matí. Mas ha informat --com també han fet posteriorment Ortega i Rigau-- que no respondria a les preguntes ni de les acusacions particulars ni de la fiscalia, i que, per tant, només contestaria a les defenses. A l'inici de la declaració, Mas ha manifestat que ell és el responsable de la "iniciativa política" d'organitzar el 9-N i n'ha exculpat tant Ortega i Rigau com l'exconseller Homs.

Ha assegurat que l'arrel de tot plegat és "profundament democràtica" i que el procés participatiu no va ser un "caprici individual o una sortida de to", sinó la "conseqüència d'amplis acords parlamentaris", després d'unes eleccions democràtiques "que ningú va impugnar ni qüestionar".

 

Ortega: "Cap funcionari no hi va estar implicat"

La segona a declarar ha estat l'exvicepresidenta Joana Ortega, que ha assegurat que el cos de voluntaris va ser l'ànima del procés participatiu, perquè va ser el que va executar les tasques, el que va fer possible la jornada del 9-N. Ortega també ha assegurat que no va rebre cap requeriment del Tribunal Constitucional i que "cap funcionari no hi va estar implicat".

L'exvicepresidenta també ha explicat que quan el TC ho va requerir no es va afegir més contingut a la web del procés participatiu, i que no hauria tingut efecte tancar-la perquè estava replicada per entitats cíviques i en llocs web de fora del país, en previsió d'atacs informàtics.

 

I sobre el fet que comparegués el mateix dia 9 en roda de premsa ha afirmat:

"Informant no cometia cap delicte i menys encara qüestionava cap requeriment del Tribunal Constitucional."


Irene Rigau: "No es va coaccionar cap centre educatiu"

Per la seva banda, l'exconsellera d'Educació Irene Rigau ha assegurat que "no es va coaccionar cap centre educatiu pel 9-N".

 

Després de recordar l'àmplia tradició de voluntariat a Catalunya, Rigau ha afegit:

"Vaig informar el Departament d'Ensenyament que el procés es faria als equipaments educatius i el portarien a terme voluntaris."

També ha explicat que els serveis territorials van rebre moltes consultes i van convocar una reunió per resoldre dubtes.

Gairebé una hora de retard i prop de tres hores al TSJC

Tot i que els acusats estaven convocats a les nou del matí, no han entrat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fins gairebé dos quarts de deu, després d'haver fet el recorregut a peu des de la plaça Sant Jaume, acompanyats per un important seguici. Allà, la multitud --40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana-- ha cantat "Els segadors" i els ha acompanyat amb crits de "No esteu sols".

 

Les declaracions han anat més de pressa del que s'esperava, i Mas, Ortega i Ragau han sortit del tribunal a quarts d'una. Davant del TSJC, la gent els esperava amb els mateixos crits de l'entrada. Tots tres han declarat als micròfons de TV3 que tot havia anat molt bé a l'interior de la sala.

 


Una hora de recorregut fins al TSJC

Els tres acusat han sortit a les 08.21 del Palau de la Generalitat cap al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Tots tres han estat acompanyats per una comitiva que encapçalaven el president, Carles Puigdemont; el vicepresident, Oriol Junqueras, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

També els han acompanyat exconsellers del govern de Mas, com Andreu Mas-Colell, Felip Puig, Ferran Mascarell, Germà Gordó, Boi Ruiz i Francesc Homs, aquest últim investigat pel Suprem també pel 9-N.
           
Durant aquest recorregut els ha seguit una part de la gentada que s'ha inscrit per donar-los suport, més de 50.000 persones. El seguici ha arribat al passeig de Lluís Companys passades les nou del matí, acompanyat de crits d'"independència". S'ha aturat davant del Fossar de les Moreres i a l'esplanada del Born ha cantat "L'estaca", tot plegat en un recorregut molt simbòlic.

Durant el recorregut, Artur Mas ha afirmat als micròfons d'"Els matins" que, juntament amb, Ortega i Rigau, es declararà innocent penalment, però responsable polítics del 9-N.

"Avui s'està jutjant la voluntat d'un poble", ha declarat Mas.

Per la seva banda, Irene Rigau i Joana Ortega han agraït l'escalf de la gent. Rigau ha declarat que "el clam popular farà que es passi de la judicialització a la política", i Ortega no ha volgut explicar si respondrà al fiscal perquè, ha assegurat, és part de l'estratègia de la defensa.

Puigdemont: "Avui, molts ens sentim jutjats"

Prèviament, Puigdemont ha rebut els tres acusats al Palau de la Generalitat. El president ha fet una curta declaració en què ha assegurat que "un país capaç de fer el 9-N té una democràcia més sana que la d'un país que envia al banc dels acusats els dirigents que el van fer possible".

"Avui, molts ens sentim jutjats."

Des de la galeria gòtica del Palau de la Generalitat, al costat d'Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, Puigdemont ha afirmat que l'expresident i les dues exconselleres defensaran la seva dignitat "no agenollats, sinó dempeus". El president de la Generalitat també ha acusat l'Estat de "judicialitzar" afers que s'haurien de resoldre per la via política i cometre "tota mena d'abusos per perseguir idees", encara que ha advertit que trobaran "la mateixa resposta que van trobar després de la campanya de recollida de firmes" del PP contra l'Estatut del 2006, "unes firmes sovint convertides en firmes contra Catalunya".

La primera reacció del govern espanyol després de les mostres de suport que han rebut els tres encausats ha arribat per boca del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ho ha qualificat de "numeret".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut