Barcelona

Mas afirma que el Constitucional no té legitimitat moral per pronunciar-se sobre l'Estatut

El president de Convergència i Unió, Artur Mas, creu que el Tribunal Constitucional no té legitimitat moral per pronunciar-se sobre l'Estatut de Catalunya. "No s'hi hauria de ficar", ha dit Mas, que ho justifica afirmant que l'Estatut és "un pacte" entre els parlaments català i espanyol, "que ja ha estat negociat", i que, a més, ha rebut el vistiplau del poble català a través d'un referèndum. En una entrevista a Catalunya Informació, el líder de la federació nacionalista ha explicat que, en cas que el Tribunal Constitucional retalli l'Estatut en les qüestions bàsiques -drets històrics, llengua, capacitat de decisió o finançament, per exemple-, "no podríem quedar-nos de braços creuats".

Actualitzat

"D'una manera o d'una altra, se l'ha de tornar a consultar -al poble-", ha dit Mas, que considera que els catalans haurien de pronunciar-se sobre si accepten o no un Estatut interpretat a la baixa pel Constitucional. Sobre les paraules de Miquel Roca, que havia demanat que els membres del tribunal dimiteixin en bloc si emeten una sentència política sobre l'Estatut, Artur Mas ha dit que ell no pot demanar el mateix, però sí que ha mostrat el seu respecte pel pronunciament de Roca.

"Si ell expressa aquesta opinió, és que realment hi ha hagut un problema de fons", ha dit el líder nacionalista després de recordar que Roca és una persona especialment vinculada a la Constitució espanyola. En tot cas, Mas sí que ha expressat el seu desig que el TC es converteixi en un tribunal "de gent realment independent de les formacions polítiques" i que reflecteixi el "caràcter plurinacional" de l'Estat espanyol.

Mas insta Montilla a reunir els partits catalans

Mas també ha parlat del nou finançament. El líder de CiU ha insistit a demanar una reunió dels partits catalans per abordar conjuntament la qüestió, una trobada prèvia a la que el president Montilla mantindrà amb els barons del PSOE, i on Mas ha donat per fet que es tractarà el finançament. "Tothom diu que és per això, si es tracta de començar a parlar del tema del finançament, potser que Montilla hi vagi amb una posició consensuada", ha explicat.

El president de CiU s'ha queixat que el president català ha dit sempre "no" al desig del seu partit de fer un "front català" en aquesta qüestió. En tot cas, ha recordat que ara tampoc no és moment de negociar res amb Madrid, sinó senzillament d'aplicar allò que l'Estatut preveu en matèria de finançament.

Sobre José Zaragoza: "Que s'ho faci mirar"

Finalment, Mas ha parlat també del dret a decidir, que figura en una de les ponències aprovades per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) de cara al congrés del juliol. El líder convergent ha defensat que en aquest dret a l'autodeterminació "no hi ha limitacions", i que la condició que s'ha de complir és que s'exerceixi sobre temes que despertin el màxim consens possible, com ara infraestructures o el concert econòmic.

Sobre les crítiques del secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, pel fet que CDC inclogui el dret a decidir en les seves ponències polítiques, Mas li ha recomanat "que s'ho faci mirar" pel fet que els acusi d'anar cap a una deriva radical. Segons Mas, és incongruent que Zaragoza digui això quan els socialistes governen amb un partit que proposa un referèndum per separar-se d'Espanya l'any 2014, en referència a ERC. "Té un punt cínic acusar els altres de radicals", ha dit Mas.

NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut