Barcelona

Marxes de suport a Julian Assange a diverses ciutats del món

Concentracions aquest dissabte a la tarda en una quinzena de ciutats del món, la majoria espanyoles, per donar suport a Julian Assange i reivindicar el restabliment del domini Wikileaks. Prop de 200 persones s'han congregat davant del consolat britànic de Barcelona. Assange està detingut des de dimarts al Regne Unit acusat d'haver comès un delicte sexual a Suècia.

Actualitzat
No han estat manifestacions multitudinàries, però sí que han representat una reacció col·lectiva i simultània en defensa del fundador del web, Julian Assange. Assange està detingut des de dimarts passat al Regne Unit a petició de Suècia, que el reclama per dos presumptes delictes sexuals que hauria comès al país nòrdic, on es troba el magatzem central de documents de Wikileaks.

La plataforma amb base a Espanya Responsabilitat Social Ciutadana ha convocat aquest dissabte, i a través del web www.freewikileaks.eu, diverses concentracions de suport al fundador del controvertit portal. A Barcelona unes 200 persones s'han congregat davant del consolat del Regne Unit, país que ha ordenat la detenció sense fiança del fundador del web. Allà han cridat proclames a favor del seu alliberament i la restitució del domini. També han reclamat la llibertat d'expressió. I és que les filtracions de milers de documents secrets a través d'aquest portal que afecten governs i institucions de tot el món, han fet aflorar un nou concepte de transparència, que té el seu terreny abonat a internet, que s'escapa del control de tota autoritat i que posa en qüestió els fonaments tradicionals de la diplomàcia i les relacions internacionals.

La convocatòria també s'ha fet al País Valencià, amb concentracions a Alacant i València, on s'han aplegat unes 300 persones; Madrid, amb més de 200; Sevilla, i Saragossa, entre d'altres. En total, 12 ciutats espanyoles s'han adherit al manifest fet públic a Freewikileaks a favor de la llibertat d'expressió i la transparència, i en contra, diu, del "terrorisme d'estat i els enemics de la llibertat". Un text comú que els manifestants han llegit aquesta tarda a les diferents concentracions. El manifest no només demana la posada en llibertat d'Assange, sinó també el restabliment del domini Wikileaks, la reposició del compte del fundador en una entitat suïssa i la restauració dels serveis que Visa i MasterCard prestaven al portal.

A més, el grup, organitzat via internet, també ha fet crides de concentracions a diferents capitals de l'Amèrica Llatina, com Bogotà, Ciutat de Mèxic, Caracas o Buenos Aires. 

L'organitzador de les marxes, Javier Flores, ha dit en el marc de la concentració que s'ha fet davant l'ambaixada britànica de Madrid que més de 50.000 persones han accedit a Freewikileaks per donar suport a Julian Assange.

Paral·lelament a les concentracions que s'han fet a diferents ciutats del món a favor del fundador de Wikileaks, el president dels Estats Units, Barack Obama, s'ha pronunciat per primera vegada al portal. Obama ha qualificat "d'actes deplorables i irresponsables" la nova onada de filtracions: prop de 250.000 documents secrets de la diplomàcia nord-americana.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut