Foto de grup amb l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, la presidenta de la Fundació Arc de Sant Martí, Juani González, la regidora de Benes…
Foto de grup amb l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, la presidenta de la Fundació Arc de Sant Martí, Juani González, la regidora de Benestar Social i Joventut, Cristina Dalmau i la directora de la fundació, Rosa Cadenas. (Hortizontal)

Martorell estrenarà l'any vinent una residència de 48 places per a persones amb discapacitat intel·lectual

ACN Martorell.-D'aquí a un any Martorell comptarà amb una nova residència per a persones amb discapacitat intel·lectual de 48 places i 1900 metres quadrats. El centre disposarà de tres plantes amb un total de 20 habitatges distribuïts en alçada en funció del grau de dependència i estarà a tocar del Centre d'Atenció Diürn del municipi. Després de signar el conveni aquest divendres amb la Fundació Arc de Sant Martí, que serà qui la gestionarà, l'alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, ha explicat que el centre vol millorar la qualitat de vida de les persones que hi viuran i de les seves famílies i garantir que el veïns amb discapacitat intel·lectual del municipi "tinguin cobertes totes les contingències i necessitats al llarg de la seva vida". Per la directora de la fundació, Rosa Cadenas, la residència" va més enllà del concepte d'institució tradicional" creant espais propis per als residents "perquè tinguin una vida més autònoma i independent" . El projecte té un pressupost de 3 MEUR, dels que la meitat els aportarà el consistori.

La residència comptarà amb 20 habitatges distribuïts en tres plantes on es distribuiran els pacients en funció del seu grau de dependència. Així, a la planta baixa s'instal·laran els més dependents en quatre habitatges de quatre habitacions cadascun i els menys dependents a les plantes superiors. Totes les habitacions seran individuals menys les vuit del tercer pis que estan pensades per acollir parelles. Sobre la possibilitat d'acollir parelles, la directora de la Fundació Arc de Sant Martí i presidenta de Dincat, Rosa Cadenas, ha explicat que l'objectiu de la residència és fer un pas més respecte el model assistencial tradicional i que donar la possibilitat a les persones discapacitades de poder viure en parella i formar la seva pròpia família era una demanda de les famílies a la que s'havia de donar resposta.Amb l'objectiu de millorar també la qualitat de vida de les famílies, la residència comptarà amb una àrea anomenada 'Respir' a la que es destinaran 8 places perquè les famílies que per la raó que sigui no han fet el pas d'internar el seu fill o filla ho puguin fer durant curts períodes de temps al llarg de l'any per poder gaudir de temps lliure o marxar de vacances per exemple. Després de signar el conveni entre l'ajuntament i la fundació, la previsió és que les obres comencin el més vinent i que la residència comenci a funcionar d'aquí a 12 mesos. Pel que fa al finançament, l'ajuntament aportarà la meitat dels 3 milions d'euros que costarà i la resta l'aportarà la Fundació Arc de Sant Martí que ja busca finançament.En l'objectiu de garantir totes les necessitats de les persones discapacitades del municipi, Martorell disposa actualment del Centre Especial de Treball Can Cases i d'un Centre d'Atenció Diürna de Can Serra, tots dos de titularitat municipal i, des de 2007, el Centre d'Atenció Diürna amb el projecte de col·laboració entre l'Ajuntament i la Fundació Arc de Sant Martí. Amb aquest nou equipament, es completen i milloren els serveis gràcies a la construcció d'un recurs residencial que donarà resposta a les necessitats de la població amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies. Amb l'aprovació i signatura del conveni, està previst que la nova residència entri en funcionament l'any 2019.

Anar al contingut