Martí demana a Rajoy un ''impuls'' per a l'aeroport d'Andorra-la Seu

Martí demana a Rajoy un ''impuls'' per a l'aeroport d'Andorra-la Seu

Martí demana a Rajoy un ''impuls'' per a l'aeroport d'Andorra-la Seu

Pla mig del cap de govern d'Andorra, Antoni Martí, i el president espanyol, Mariano Rajoy, entrant al palau de la Moncloa, el 17 de maig de 2017. (Horitzontal)

Pla mig del cap de govern d'Andorra, Antoni Martí, i el president espanyol, Mariano Rajoy, entrant al palau de la Moncloa, el 17 de maig de 2017. (Horitzontal)

ACN Madrid.-L'aeroport d'Andorra-la Seu d'Urgell, les negociacions per l'acord d'associació entre Andorra i la Unió Europea (UE) i la candidatura andorrana a organitzar la Cimera Iberoamericana el 2020 han centrat la visita del cap de govern andorrà, Antoni Martí, al palau de la Moncloa, on s'ha reunit amb el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Es tracta de la primera reunió entre ambdós presidents des que el segon va ser investit el passat mes d'octubre i la trobada també ha servit per tractar altres qüestions bilaterals. Martí ha recordat a Rajoy que actualment l'aeroport està pendent de la culminació d'estudis i informes tècnics que acabin de confirmar la viabilitat d'homologar el sistema GPS per a les maniobres d'aterratge i enlairament, ja que l'establiment de línies regulars està estretament vinculat a dotar la infraestructura aeroportuària d'un sistema d'aquestes característiques.

El cap de govern d'Andorra ha explicat a Rajoy que el Principat ha presentat la seva candidatura per acollir la Cimera Iberoamericana l'any 2020; una proposta presentada a la tardor passada a la cimera de Cartagena d'Índies i que Andorra espera que es confirmi a la propera cimera, que tindrà lloc a Antigua, a Guatemala, l'any vinent. En aquesta línia, Antoni Martí ha dit a Rajoy que precisament per tal d'afrontar la Cimera del 2020 amb ''garanties'', i també per l'impacte econòmic positiu que aquesta infraestructura tindria per a Andorra i els territoris veïns, cal donar un ''impuls'' a l'aeroport.En un altre ordre de coses, Martí ha explicat al seu homòleg espanyol que les negociacions amb la Unió Europea, actualment centrades en el capítol de lliure circulació de mercaderies, es troben en una fase clau. En aquest sentit, el cap de govern andorrà ha exposat que el país ja ha analitzat i veu amb bons ulls l'opció d'estendre la unió duanera a la majoria dels productes agrícoles, sempre i quan es trobi una solució específica per al capítol 24 lligat al tabac, que té un pes molt rellevant en el si de l'economia andorrana, i especialment en els sectors agrícola i industrial, així com en l'estructura d'ingressos de l'estat. Martí s'ha mostrat confiat que el ''suport i la comprensió'' per part de l'executiu espanyol - així com també per part del govern francès - seran decisius a l'hora de fer entendre a les institucions europees aquesta especificitat andorrana.Durant la reunió, Martí també ha fet constar la petició d'Andorra de garantir la reciprocitat efectiva en el lliure establiment i exercici de la professió d'advocat, que passa per l'eliminació de la dispensa que actualment han de demanar els advocats andorrans per poder exercir a Espanya. Ambdós mandataris s'han compromès a solucionar aquesta qüestió en els propers mesos.