Barcelona

Marta Rovira: "Si a mi em pertoca assumir responsabilitats, les assumiré"

Torna a insistir que diverses fonts els van advertir d'escenaris de violència extrema per part de l'Estat

RedaccióActualitzat

La secretària general d'Esquerra, Marta Rovira, ha tornat a parlar de la possibilitat de vincular un govern executiu sorgit de les eleccions del 21 de desembre amb el restabliment del govern legítim, que ara és a la presó o a Brussel·les. Ho ha fet en el programa "Preguntes freqüents", de TV3.

Conscients de les limitacions jurídiques i legals que afecten els consellers cessats pel govern espanyol, ha dit Rovira, els republicans ja treballen amb la possibiltat d'aquesta doble estructura.

Per Rovira, l'objectiu comú és refer la situació anterior a l'aplicació del 155,  però assegura que cal ser conscients de la complexa realitat que hi haurà l'endemà de les eleccions. Tot dependrà de com evolucionin judicialment aquests casos. L'escenari postelectoral podria fer que, si ERC és la força més votada, ella sigui candidata a presidir la Generalitat. Ella diu que està disposada a assumir responsabilitats:

"Serà president o presidenta qui decideixin els ciutadans de Catalunya en primer terme. Si a mi em pertoca assumir responsabilitats, les assumiré".

Rovira diu que s'haurà de trobar una forma imaginativa perquè els consellers empresonats o que són a Bèlgica participin políticament de les decisions del nou govern si els independentistes tenen majoria.  

Les amenaces de l'Estat

Marta Rovira ha tornat a insistir que a les reunions polítiques del govern, sobretot a partir de l'1 d'octubre, diverses fonts, entre les quals el síndic de greuges, el bisbe de Barcelona o el lehendakari Iñigo Urkullu els van advertir d'escenaris de violència extrema per part de l'Estat. 

"Em ratifico en tot el que vaig dir ahir. Jo no he parlat amb tots ells, però em consta que ells, alguns d'ells, feien arribar aquests missatges que l'Estat estava disposat a utilitzar la violència d'una forma extrema, d'una forma desmesurada. I això després de l'1 d'octubre volia dir moltes coses.  L'amenaça es va fer molt creïble"."

Rovira diu que ho ha explicat ara per dos motius: d'una banda perquè un futur govern sorgit del 21 de desembre actuï amb més transparència i menys paternalisme, i, de l'altra, perquè l'estat espanyol, ara que ha sortit en tromba a desmentir aquestes amenaces, no consideri mai més un escenari de violència.

"Ara ja no ho podran tornar a dir, ja no podran tornar a fer-ho i a amenaçar. Només per això ha valgut la pena."

Al mateix programa, el delegat del govern, Enric Millo, va tornar a desmentir Rovira i va dir que les seves paraules són una "mentida miserable". Millo va dir que "és una barbaritat i una vergonya que una persona que aspira a dirigir el país menteixi d'aquesta manera". El delegat del govern "posa la mà al foc" que el govern espanyol no tenia intenció d'utilitzar la violència extrema a Catalunya.

 


 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OProcés catalàEleccions 21DGovern empresonatMarta Rovira
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut