Màrius Serra, just després de rebre el Premi Sant Jordi.
Màrius Serra, just després de rebre el Premi Sant Jordi.
Tarragona

Màrius Serra guanya el premi Sant Jordi de novel·la amb "Plans de futur"

El veterà Francesc Garriga s'ha emportat el Carles Riba de poesia i Tina Vallès el Mercè Rodoreda de contes en la 62a edició de la Nit de Santa Llúcia, que s'ha celebrat aquest divendres a Tarragona.

RedaccióActualitzat
L'escriptor barceloní Màrius Serra ha guanyat aquest divendres a la nit el Premi Sant Jordi de novel·la, dotat amb 60.000 euros, amb l'obra "Plans de futur". Segons ha explicat Serra, el llibre tracta del matemàtic Ferran Sunyer, paraplègic i autodidacte, així com la seva mare i les seves dues cosines germanes, Maria i Àngels Carbona, que van estar al seu costat des de l'infantesa i li van dedicar la vida.

Des que va tenir coneixement de la figura d'aquest personatge, de projecció internacional en els anys cinquanta i seixanta del segle passat, malgrat les seves limitacions i de l'ostracisme universitari que va patir, l'escriptor barceloní es va preguntar "per què dues persones de gran capacitat i bellesa com les germanes Carbona van dedicar la seva vida al seu cosí, un home esguerrat".

És per aquest motiu, que ha deixat clar que, encara que aquest "home d'una excel·lència brutal" té un pes fonamental en l'obra, ha volgut posar el focus és en les dones "que empenyien la cadira de rodes". Serra ha explicat que "Plans de futur" és una novel·la "sobre l'esperança en què es planteja la capacitat que existeix de superació i s'entreveu un sistema de relacions fomentat en aquesta família atípica dels Sunyer i els Carbona".

Francesc Garriga, premi Carles Riba

Durant la tradicional vetllada de la Nit de Santa Llúcia, organitzada per Òmnium Cultural i celebrada aquest any a Tarragona, el veterà poeta Francesc Garriga ha rebut el Carles Riba de poesia, amb una dotació de 3.000 euros, per "Tornar és lluny". Garriga ha indicat que l'obra pren el títol d'un poema de Thomas Bernhard i parla d'ell mateix, amb la intenció que tots els lectors pensin que parla d'ells.

Tina Vallès, coneguda per les seves obres de narrativa "L'aeroplà del Raval" o "Un altre got d'absenta", s'ha emportat el Mercè Rodoreda de contes pels 18 relats que conformen "El parèntesi més llarg".

Altres guardons que s'han entregat a la Nit de Santa Llúcia són el Folch i Torres de narrativa, per a "Les aventures de Jan Plata", de Josep Lluís Badal; el Joaquim Ruyra de literatura juvenil, per a "Katalepsis", de Maria Carme Roca; el premi Òmnium de Comunicació, per a "El Món a RAC1", o el memorial Joan B. Cendrós per al Col·lectiu Emma.



Anar al contingut