Mariscal il·lustra el cartell de la Mercè del 2017, que tindrà com a pregonera la filòsofa Marina Garcés

Mariscal il·lustra el cartell de la Mercè del 2017, que tindrà com a pregonera la filòsofa Marina Garcés

Mariscal il·lustra el cartell de la Mercè del 2017, que tindrà com a pregonera la filòsofa Marina Garcés

El tinent d'alcaldia Jaume Collboni, el dissenyador Javier Mariscal i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es fotografien amb el cartell de la Mercè del 2017, il·lustrat per Mariscal, el 17 de juliol

El tinent d'alcaldia Jaume Collboni, el dissenyador Javier Mariscal i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es fotografien amb el cartell de la Mercè del 2017, il·lustrat per Mariscal, el 17 de juliol del 2017 (horitzontal)

ACN Barcelona.-El dissenyador i dibuixant Javier Mariscal repeteix com a autor del cartell de la Mercè del 2017 després d'haver-lo il·lustrat l'any 1987. L'Ajuntament ha apostat per Mariscal precisament perquè enguany es compleixen 25 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona. Mariscal ha apuntat que ha volgut dibuixar la Mercè com una "noia de barri", vestida amb el trencadís de Gaudí, amb un telèfon mòbil i envoltada de cotxes, bicicletes i un creuer. La filòsofa Marina Garcés serà la pregonera de la festa major de la capital catalana, que tindrà Reykjavík com a ciutat convidada. L'alcaldessa, Ada Colau, ha explicat que han escollit Garcés com a pregonera perquè és una filòsofa, dona i jove que té esperit "lliure i crític i un pensament mediterrani i de barrejar-se amb el carrer i la plaça però sense renunciar a l'acadèmia".

L'alcaldessa de Barcelona, el tinent d'alcaldia Jaume Collboni i el dibuixant Javier Mariscal han revelat aquest dilluns el cartell de la festa major de la ciutat, que tindrà lloc entre el 22 i el 25 de setembre. Seguint l'estela del cartell de l'any passat, de Miquel Gallardo, Mariscal dibuixa la Mercè com a element gràfic. "Ja no és el cas de 'senyor Tàpies, té alguna cosa per a la Mercè?' i ell feia una creu i endavant. Això no es fa, està molt mal plantejat", ha remarcat."La Merche", com l'ha anomenat Collboni, és una noia jove que estima Barcelona i que apareix acompanyada d'alguns dels símbols de present i de futur de la ciutat, per bé i per malament, com els cotxes, els creuers però també les bicicletes i les plaques solars. Porta unes plaques solars com a ulleres i un collaret reciclat. També hi apareix el Cobi, la mascota dels Jocs Olímpics.Colau ha destacat que han decidit repetir amb Mariscal amb motiu del 25è aniversari dels Jocs, al marge del reconeixement que mereix a nivell internacional com a il·lustrador. Pel que fa a l'encarregat de llegir el pregó, l'escollida és la filòsofa Marina Garcés, que justament va estudiar amb l'alcaldessa a la facultat. Colau l'ha lloat pel seu gran currículum i per la seva forma de fer filosofia "molt barcelonina, que no està tancada a l'acadèmia". "En un moment on ens estem plantejant canvis de fons en les formes de treball, en les cures i en les nostres democràcies, cal reivindicar la filosofia no de manera elitista i estrictament acadèmica, sinó col·lectiva", ha afegit.Garcés, per la seva part, ha avançat que vol potenciar en el seu pregó "tot allò que fa de Barcelona alguna cosa que no pot ser expropiada ni totalment explotada". La filòsofa ha reivindicat la ciutat "que no és marca", i ha defensat la necessitat que tots aquells que "intenten viure a Barcelona" puguin dir la seva en un "moment clau en aquest combat per la ciutat". Música islandesaLa ciutat convidada enguany és la capital d'Islàndia, Reykjavík, que aportarà sobretot la seva música a la programació, un dels seus pilars de projecció a l'exterior, amb gran protagonisme femení. L'alcalde de la ciutat, Dagur B. Eggertsson, ha reivindicat la força de les ciutats per abordar els grans reptes mundials. Aquest any la Mercè tornarà a descentralitzar-se pels barris, seguint l'exemple de l'any passat. Si llavors es van celebrar activitats al parc de la Trinitat, aquest any això s'amplia a Sant Martí i a Nou Barris.