Roma

Mario Monti rep el mandat de formar un nou govern per tirar endavant les exigències europees

Itàlia obre una nova etapa política. El president italià, Giorgio Napolitano, ha encarregat a Mario Monti la formació d'un nou govern, que aquest espera tenir enllestit en menys d'una setmana. Diu que la situació és d'emergència però que Itàlia se'n pot sortir amb un treball ràpid però sòlid i rigorós, i amb l'esforç de tothom. La previsió és que sigui un executiu de perfil molt tècnic per tirar endavant les exigències de la Unió Europea. Després d'una jornada de consultes amb els líders de les forces polítiques, el nou executiu sembla que tindrà prou suports al Parlament.

Actualitzat
Ha estat un diumenge d'anades i vingudes al palau presidencial del Quirinal. La Constitució italiana obliga Napolitano a escoltar tots els partits abans de fer el pas d'encarregar a algú, en aquest cas a l'excomissari europeu Mario Monti, la formació d'un nou govern que prendrà el relleu de Silvio Berlusconi, que dissabte va dimitir. Hi havia pressa, i és que es volia enviar un missatge clar als mercats abans que obrin aquest dilluns en el sentit que Itàlia s'ha posat a treballar per complir amb les seves obligacions.

Monti, en la seva primera compareixença després de rebre el mandat de Napolitano, ha fixat l'objectiu del nou govern: sanejar la situació financera i reprendre el camí del creixement. El futur primer ministre italià reconeix que és un moment particularment difícil per a Itàlia, en un àmbit europeu i mundial convuls i amb la necessitat de vèncer el repte del rescat. Ha dit també que "Itàlia ha de tornar a ser, i ser-ho millor encara, element de cohesió i no de separació d'una Unió Europea (UE) de la qual ha estat fundadora i alhora protagonista".

Per la seva banda, el president de la República, Giorgio Napolitano, ha justificat el canvi de govern sense passar per les urnes per la necessitat d'unir les forces polítiques i de fer "l'extraordinari esforç que l'actual situació d'emergència financera i econòmica reclamen".

Berlusconi no es rendeix

Poc abans que es fes pública la decisió, Berlusconi ha emès un missatge televisat afirmant que no es rendeix i ha confirmat que segueix en política com a diputat del seu partit. Berlusconi afirma que la seva dimissió ha estat un acte de generositat i de sentit d'estat i responsabilitat. Diu que està trist pels insults rebuts, i es declara enamorat d'Itàlia.

Il Cavaliere ja s'havia mostrat hores abans orgullós de la feina feta pel seu govern en una carta enviada al secretari del partit La Destra, Francesco Storace.

Suports suficients

Després de molts estira-i-arronses, la majoria de les forces polítiques, excepte la Lliga Nord, estan a favor d'un govern de perfil tècnic. El problema és l'abast del seu poder i la durada del mandat.

Algunes formacions, com l'opositora Itàlia dels Valors (IDV), reclamen que el nou executiu tingui una durada definida. Aquesta també és l'opinió del partit de Berlusconi, el Poble de la Llibertat (PdL), que vol eleccions a la primavera i reclama que cap dels membres que formaran l'executiu de transició hi puguin participar.

El PdL també ha posat com a condició que el programa del nou govern es limiti només a l'aprovació dels "29 punts", que inclou el document amb les reformes que es van prometre a la UE per reduir el deute. Berlusconi també volia que el seu home de confiança, el subsecretari Gianni Letta, entrés al nou govern, però aquesta opció ha quedat descartada en les converses amb l'oposició i el principal candidat a ser el nou primer ministre, Mario Monti.

El soci de Berlusconi, la Lliga Nord, ha quedat al marge de les negociacions. El seu líder, Umberto Bossi, ha rebutjat del tot la possibilitat del govern tècnic liderat per Monti i ha anunciat que la formació passarà a l'oposició.

El nou govern haurà de rebre el vistiplau a la Cambra dels Diputats i al Senat.

Monti, l'esperança

El govern de Monti neix amb el suport, segons un sondeig fet públic aquest diumenge, de més del 50% de la població però també des de fora de les fronteres italianes. El president de França, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, l'havien assenyalat ja com l'home del futur abans de la designació.

Si l'agenda del nou govern italià està tan marcada pels mercats i per Europa, és significatiu saber quina és la primera reacció de qui personalitza el poder a la Unió, la cancellera Angela Merkel. Confia que el canvi a Itàlia es tradueixi en estabilitat.

L'objectiu és evitar un dilluns negre a les borses. Super Mario sembla que té totes les característiques perquè es compleixi aquest objectiu.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut