L'exconsellera de Salut Marina Geli, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio"
L'exconsellera de Salut Marina Geli, en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio"
Barcelona

Marina Geli qualifica d'"injusta" la rebaixa de sous dels metges i ofereix un pacte per frenar les retallades

L'exconsellera de Salut Marina Geli ha qualificat d'injusta la rebaixa dels sous dels metges. Ho ha dit en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio". "Em sembla, de veritat, injust només abaixar els sous dels professionals sanitaris en aquest context", ha dit Geli, que ha recordat que quan ella era al govern va proposar una rebaixa global de salaris per a tot el sector públic, però que, en canvi, la proposta del govern de Mas només colpeja als professionals sanitaris.

Actualitzat
L'exconsellera també s'ha mostrat a favor del copagament, però tenint clar que això no soluciona el problema de la sostenibilitat del sistema.

"'Sí' a la revisió del copagament que tenim ara, però en el context de ser clar. Quants diners volem posar en el sistema sanitari públic?", ha dit l'exconsellera de Salut.

Amb aquesta opinió favorable al copagament, tot i els matisos, Geli s'ha desmarcat en aquesta qüestió de l'opinió que ahir va donar l'expresident Montilla i del discurs que manté el govern català.

Geli ha apostat per la via d'impostos i l'eliminació d'alguns serveis que ofereix la sanitat pública per aconseguir un millor finançament del sistema.

Per altra banda, en una interpel·lació parlamentària, la diputada Geli ha ofert al conseller de Salut la possibilitat de pactar els pressupostos del departament amb el PSC.

Geli ha dit que la retallada de recursos sanitaris és de tal magnitud a Catalunya que ja "està tocant el cor del sistema". Segons l'exconsellera, el tancament de plantes hospitalàries i de serveis i les llistes d'espera perjudiquen l'atenció mèdica i ja s'han traspassat "les línies vermelles".

Geli ha lamentat que el conseller de Salut, Boi Ruiz, "s'hagi contaminat" amb consignes dretanes i ultraliberals generant un clima de desconfiança i la creença que s'està actuant sota la premissa que "tot val" i ha afegit que destinar menys de 1.300 euros per habitant i any és "inassumible" i que les retallades ja han excedit aquest límit i l'han situat en els 1.200.

En conseqüència, ha subratllat, "hi ha un infrafinançament de la sanitat catalana", una part de la qual és crònica i una altra conjuntural, i davant això, ha explicat, no s'han d'aplicar més retallades sinó buscar recursos addicionals.

En aquest sentit, ha ofert un pacte al govern de CiU per trobar els diners que necessita el sistema sanitari, i ha suggerit renegociar, amb les empreses farmacèutiques, la despesa dels medicaments hospitalaris i dels ambulatoris per obtenir uns 800 milions d'euros addicionals.

Geli també ha avisat que el govern no pot seguir pel mateix camí i ha fet extensiva la seva oferta a la negociació a Madrid per aconseguir un finançament més just per a Catalunya.

En la seva resposta, el conseller ha agraït el gest de Geli i ha afirmat que li agafava "la mà estesa", però no ha aclarit si estava d'acord o no a pactar amb el PSC.

Ruiz ha coincidit amb la seva antecessora en el fet que la sanitat catalana "està infrafinançada" i per això ha defensat "el pacte fiscal o com es digui, perquè cal millorar la fiscalitat" general i sanitària, ha apuntat, però mentrestant, "cal trobar més recursos i no generar falses expectatives".
Anar al contingut