Mariano Rajoy i Jean-Claude Juncker en una imatge d'arxiu
Mariano Rajoy i Jean-Claude Juncker en una imatge d'arxiu
Madrid

Mariano Rajoy demana per carta a Brussel·les que no multi Espanya per l'incompliment del dèficit

La Comissió Europea podria ajornar la sanció fins després de les eleccions del 26 de juny

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, ha enviat una carta al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Junquer, en què li demana que intenti evitar la sanció a Espanya per incomplir els objectius de dèficit. Rajoy demana que es tingui en compte la situació política actual d'Espanya i ofereix a canvi un esforç de contenció addiccional.

Segons publiquen els diaris "El País" i "La Vanguardia", Rajoy va enviar aquesta carta ahir, divendres, al president de la Comissió Europea per aconseguir una pròrroga d'un any en el termini de reducció del dèficit. En la carta, Rajoy explica la situació actual d'Espanya i dóna com a arguments per a la seva petició el fet que els ingresos fiscals previstos s'han reduït per la desviació de la inflació.

A canvi d'evitar la sanció, Rajoy s'ha compromès a ampliar un any més l'acord de no disponibilitat de despesa en les administracions central i autonòmiques. En la carta, Rajoy subratlla els ajustos i reformes aprovats pel seu govern en els últims anys, en un context economic que diu que ha estat molt complicat.

La Unió Europea va advertir dimarts passat dels efectes negatius que pot tenir per a l'economia espanyola un panorama d'incertesa política amb la repetició de les eleccions al juny. Les previsions macroeconòmiques de primavera de la UE advertien que, a les mesures necessàries per corregir la davallada pressupostària del 2015, ara s'hi afegeixen els riscos d'una reducció del creixement causada per la incertesa política.

Brussel·les preveu que el desviament d'Espanya se situarà en el 3,9% del PIB el 2016 i en el 3,1% el 2017. Si aquestes xifres es compleixen, Espanya trigarà dos anys a aconseguir el compromís de situar el dèficit per sota del 3%.

Anar al contingut