S'Agaró

Maragall va pactar les Olimpíades amb Felipe González a canvi que l'AVE anés a Sevilla

Pasqual Maragall ha desvelat un secret de domini públic. Segons l'expresident, ell mateix va pactar amb el que llavors era el cap de l'executiu, Felipe González, el suport de l'Estat a les Olimpíades de Barcelona 92. A canvi, però, va haver de cedir en l'arribada de l'alta velocitat. En paraules de Maragall, hi va haver un pacte no escrit amb González pel qual ell apostava pels Jocs Olímpics "amb tots els diners que fes falta i tota la il·lusió", a canvi d'"admetre que la primera línia d'alta velocitat fos la de Madrid-Sevilla".

Actualitzat
Maragall explica que ho va trobar "una mica xocant perquè la línia Madrid-Barcelona era cantada però, clar, González era molt astut i les reflexions que va fer tenien la seva lògica i el seu pes". L'expresident apunta amb ironia que un dels arguments era "perquè així s'arribaria a l'Àfrica". Tot i això, el llavors alcalde ha assegurat que finalment aquesta equació del 92 va anar bé per a Barcelona, per a Catalunya i també per a Espanya.

Maragall també apunta que els problemes amb l'arribada del TGV van continuar amb la presidència de José Maria Aznar. Aquest cop l'excusa va ser que "l'alta velocitat havia de ser de Madrid a cada capital de província". Segons l'expresident de la Generalitat, fins fa pocs anys a l'Estat no s'entenia que la línia de tren Bilbao-Barcelona era molt més important que no pas la de Madrid-Zamora. L'exdirigent socialista no s'ha pogut estar d'afegir que li sembla que "ara tampoc s'entén del tot'". Per tot plegat, l'expresident ha tornat a refermar la necessitat que Catalunya lideri la regió euromediterrània.

Pasqual Maragall ha fet aquestes declaracions en la clausura de la trobada d'economistes de S'Agaró (Baix Empordà), en què han participat, entre d'altres, el president del PNB, Josu Jon Imaz, i el director de l'Oficina Econòmica del president del govern, David Taguas.
Anar al contingut