Barcelona

Maragall signa el decret que dissol el Parlament i convoca eleccions l'1 de novembre

Compte enrere per a les eleccions de l'1 de novembre. El consell de govern s'ha reunit de manera extraordinària. L'ha convocat el president, Pasqual Maragall, per comunicar als consellers la dissolució del Parlament. Després, el president català ha signat el decret que convoca oficialment els comicis de l'1 de novembre. El decret es publicarà aquest divendres al Diari Oficial de la Generalitat.

Actualitzat

Pasqual Maragall ha firmat, al seu despatx, el decret de convocatòria d'eleccions al Parlament de Catalunya per la data ja coneguda del primer de novembre. Era el tràmit necessari per engegar el procés electoral. La campanya començarà el 15 d'octubre però totes les forces polítiques ja hi són immerses des de fa dies.

Abans de convocar formalment les eleccions, el president ha reunit, com és preceptiu, el seu govern. Un executiu molt diferent, per cert, del que va constituir-se després de tancar-se el pacte del Tinell, arran de les eleccions del 2003. Els esdeveniments polítics han portat a molts canvis -com la sortida d'Esquerra de l'executiu- i a un escurçament de la legislatura.

Aquest divendres mateix, dia en què entri en vigor el decret de dissolució del Parlament, el nou candidat del PSC, José Montilla, deixarà el Ministeri d'Indústria en mans de Joan Clos, per dedicar-se de ple a la campanya. Els socialistes catalans, els únics que presenten un nou candidat, afronten el repte electoral immersors en una fase de plena renovació generacional que, a més de la sortida de Maragall, ha situat també a l'alcaldia de Barcelona Jordi Hereu, en substitució de Clos.

El candidat de CiU, Artur Mas, afronta la seva primera campanya des de l'oposició amb l'objectiu d'evitar que el tripartit (PSC, ERC i ICV-EUiA) sumi majoria absoluta. Mas serà investit oficialment candidat dissabte, en un Consell Nacional conjunt de CDC i UDC, en què la federació també aprovarà el seu programa electoral.

ERC, per la seva banda, es presenta en aquesta ocasió amb el tàndem format pel seu president, Josep-Lluís Carod-Rovira, i el seu secretari general, Joan Puigcercós. Els republicans posaran l'accent durant la campanya en la necessitat d'un executiu catalanista que, al seu parer, només és possible si ERC està a la Generalitat.

Per Josep Piqué, el líder del PPC, serà la segona campanya com a candidat. L'afronta amb la intenció d'anar a l'alça i poder sumar una majoria amb CiU, tot i que no pensa donar "de franc" un eventual suport a Mas com a president.

ICV-EUiA i el candidat Joan Saura tenen clar que la seva postura passa per reeditar el tripartit, i en aquesta ocasió aspira a col·locar un tercer conseller en el consell executiu.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut