Barcelona

Maragall revela que Zapatero li va exigir la dimissió com a condició per a l'aprovació de l'Estatut

L'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha tornat a provocar la polèmica en assegurar avui en un article que el president del govern espanyol, José Lui-s Rodríguez Zapatero, després de pactar la retallada de l'Estatut va imposar com a condició que, després de l'aprovació de l'Estatut, el president de la Generalitat dimitís. Aquestes afirmacions han provocat la reacció de totes les forces polítiques, començant per Rodríguez Zapatero que ha dit que parlaria personalment amb Maragall per saber si realment havia dit això. Per la seva banda, Artur Mas ha negat que mai hagués demanat a Zapatero la dimissió de Maragall una vegada aprovat l'Estatut.

Actualitzat

En un article publicat avui a "ADN.es", Maragall escriu textualment: "Zapatero, inquiet per la magnitud de la proposta estatutària catalana, va pactar la seva retallada amb els nacionalistes catalans i amb el president de la Generalitat. Però hi va afegir una condició: el president de la Generalitat, després de l'aprovació de l'Estatut, havia de dimitir".

Des de Nova York, on assisteix a l'Assemblea General de l'ONU, el president del govern espanyol ha dit que abans de fer cap comentari volia comprovar si efectivament Maragall ha afirmat que ell li va posar com a condició per aprovar l'Estatut que dimitís de la presidència de la Generalitat de Catalunya. Zapatero ha avançat aquesta intenció en la conferència de premsa que ha ofert a la seu de les Nacions Unides, en ser preguntat per l'article publicat avui per Maragall.

Per la seva banda, el president de CiU, Artur Mas, ha assegurat que no va exigir la renúncia de l'expresident de la Generalitat, Pasqual Maragall, al president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, quan va pactar amb ell el nou Estatut. En una entrevista a TV3, Mas ha reclamat a Maragall, Zapatero i Montilla que "s'aclareixin entre ells" respecte a aquells fets i a la renúncia de l'expresident català a tornar a encapçalar la llista del PSC a les eleccions autonòmiques del 2006.

Pel portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, les declaracions fetes per Maragall, a més de no deixar "en bon lloc" CiU, vénen a demostrar que el temps ha donat "la raó" als republicans. Segons Tardà, amb aquest reconeixement l'expresident ha posat "els punts sobre les is" evidenciant el paper protagonitzat per CiU durant tot el tràmit parlamentari de l'Estatut. "Les declaracions de Maragall -ha resumit Tardà- ens han donat la raó, una cosa que ens congratula perquè veiem la nostra coherència reflectida en el mirall de Maragall."

Les paraules de Maragall també han agafat per sorpresa el PSC. El seu portaveu adjunt, Joan Ferran, ha dit que "és la primera vegada" que escolta a Maragall donar aquesta explicació. Segons Ferran, "ningú del partit" li havia demanat la renúncia i fins ara tots creien que havia sigut "una decisió totalment voluntària" de Maragall. Pel portaveu socialista, caldrà esperar que Zapatero, Mas i Maragall escriguin les seves memòries per conèixer realment el que va passar.

Anar al contingut