Barcelona

Maragall reivindica el seu paper en l'aprovació de l'Estatut i assegura que "tots els sacrificis" valien la pena

El nou Estatut de Catalunya ha marcat, un any més, el missatge institucional que el president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha dirigit a la ciutadania amb motiu de la celebració, demà, de la Diada Nacional de Catalunya, l'última que viurà com a president de la Generalitat. Tot plegat, un any després que el Parlament aprovés el text amb el suport majoritari dels diputats. En el discurs, Maragall ha reivindicat el seu paper en l'aprovació del nou Estatut, i ha assegurat que va treballar per aconseguir "el màxim nivell d'entesa" i sota la premissa que "tots els sacrificis personals valien la pena per a aquesta causa noble". Al final de l'al·locució, ha convidat tots els catalans a participar en els actes de la Diada.

Actualitzat
Des del Saló del Tinell del Palau de la Generalitat, Maragall ha assegurat que Catalunya disposa del millor Estatut de la seva història, perquè "per primera vegada, des de 1714, una llei proposada pel Parlament i aprovada per les Corts espanyoles respecta que Catalunya sigui reconeguda a si mateixa com a nació". A tall d'exemple, ha afirmat que Catalunya "és la comunitat nacional que, sense tenir un estat, té el nivell més alt i complet de competències de tot Europa", i que l'administració central "gestiona només una cinquena part dels recursos públics a Catalunya", a la vegada que "el mateix estat és més sòlid que mai, gràcies a l'enfortiment de la Generalitat".

El president català ha reafirmat que l'Estatut és de tots, "dels que el van defensar amb entusiasme i dels que el van criticar", i ha recordat que ell sempre va estar per aconseguir "el màxim nivell d'entesa" entre les diferents forces polítiques, sota la consideració que "tots els sacrificis personals valien la pena" per a la millora de l'autogovern de Catalunya. "Ens hem dotat d'una eina eficaç que guiarà els governs dels pròxims anys, sigui quina sigui la seva composició", ha dit Maragall. Les eleccions estan previstes pel pròxim 1 de novembre i José Montilla optarà a la presidència pel PSC.

Maragall ha desitjat que la nova etapa sigui "positiva i fèrtil" i permeti a tots els ciutadans, tant "als que van néixer aquí, als que van venir fa anys com als que arriben avui", buscar "una oportunitat de vida i de prosperitat i exercir plenament els seus drets". El president ha expressat el seu desig que, sota el nou govern, el país estigui "més entusiasmat pel seu futur que capficat pel seu passat, més confiat en les seves possibilitats i en la seva feina i menys obsessionat pels greuges reals o imaginaris, i més decidit a abordar els problemes que a evitar-los". "Més determinat -ha afegit- a aconseguir i celebrar les victòries que no a sacralitzar i lamentar derrotes".

Maragall ha rememorat les paraules que va pronunciar l'any passat, quan va dir que no valia la pena lamentar-se pel passat i que "havíem d'esforçar-nos per viure de manera més positiva les petites, i no tan petites, victòries del present". "Doncs bé, el nou Estatut ha estat una gran victòria. No ho dubteu", ha emfatitzat.

El president ha acabat el seu discurs invitant la ciutadania a participar en els actes que s'han convocat a tot Catalunya amb motiu de la Diada Nacional de Catalunya i, molt especialment, en la celebració institucional que la Generalitat i el Parlament han organitzat al Parc de la Ciutadella. Una festa, ha assegurat Maragall, que permet "honrar la nostra senyera i escoltar, amb admiració i respecte, nobles i belles veus de procedències i accents molt diversos que canten el seu sentiment de pàtria".
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut