Barcelona

Maragall qualifica de ridícul demanar la independència i diu que l'1 de novembre espera que guanyin "els bons"

Els partits polítics celebren la Diada Nacional de Catalunya amb la vista posada en les eleccions de l'1 de novembre. Des de primera hora del matí els diferents dirigents polítics han fet la tradicional ofrena floral al monument a Rafael Casanova. El desenvolupament de l'Estatut amb el rerefons de la negociació dels pressupostos de l'Estat ha estat el missatge coincident de la Diada d'aquest any. Maragall, en la seva última Diada com a president, ha dit que espera que l'1 de novembre guanyin "els bons".

Actualitzat

Un any més el Fossar de les Moreres ha estat l'escenari on s'ha celebrat el primer acte de la Diada. Aquesta nit, les tradicionals ofrenes de flors, banderes, castellers i el cant d'"Els segadors", han homenatjat els defensors de Barcelona que van ser afusellats durant la Guerra de Successió. CiU i ERC, a més d'altres grups independentistes, han participat en l'acte, que ha estat només el tret de sortida de la Diada.

A primera hora del matí han començat les tradicionals ofrenes dels partits polítics, institucions i entitats de la societat civil catalana en un dels escenaris més clàssics de la Diada: l'estàtua de Rafael Casanova. Una de les comitives més matineres ha estat la delegació de la Generalitat, encapçalada pel president. Hi han estat presents tots els consellers. En la que és la seva última Diada com a cap de l'executiu autonòmic, Maragall ha dit que Catalunya ha arribat on volia, ha qualificat de ridícul demanar la independència i ha avançat les seves previsions electorals. Maragall ha dit que en les eleccions de l'1 de novembre espera que guanyin "els bons".

També els partits, tret del PP, han fet les seves ofrenes. ICV-EUiA ha estat la primera formació política. El líder d'Iniciativa, Joan Saura, i el d'Esquerra Unida, Jordi Miralles, han estat acompanyats pel conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, pel diputat Joan Boada i per la tercera tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Imma Mayol.

El PSC ha volgut encapçalar la seva delegació amb els tres noms que els últims dies han protagonitzat els relleus en el Partit dels Socialistes. José Montilla, ja com a candidat; el nou ministre d'Indústria, Joan Clos, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, han portat juntament amb Manuela de Madre l'ofrena al monument de Rafael Casanova. També el conseller d'Economia, Antoni Castells, s'ha situat just darrere de Montilla, en la mateixa posició que en les llistes electorals per Barcelona.

ERC ha assistit al monument acompanyat d'un nombrós grup de militants i ha estat rebut amb el crit d'"independència". Després de fer l'ofrena floral, el president republicà, Josep-Lluís Carod-Rovira, ha criticat la reunió recent entre el PSC i el PSOE sobre els pressupostos de l'Estat i ha exigit la cessió de l'aeroport del Prat, alliberar determinats peatges i que es compleixi el que preveu l'Estatut sobre la inversió estatal a Catalunya.

CiU ha estat l'última a fer l'ofrena. El seu líder, Artur Mas, s'ha afegit a la polèmica preelectoral sobre la negociació de les inversions de l'Estat a Catalunya. "Els pressupostos de l'Estat han de confirmar el pacte Partit Socialista-Zapatero i Convergència i Unió sobre les inversions de l'Estat a Catalunya. I, per tant, Catalunya, per primer cop en 25 anys, ha de poder tenir una inversió de l'Estat equivalent a la nostra aportació de riquesa al conjunt espanyol", ha assegurat Mas.

Altres institucions i entitats també s'han acostat al monument de Rafael Casanova. Ho ha fet l'Ajuntament de Barcelona, encapçalat pel nou alcalde, Jordi Hereu; una representació dels Mossos d'Esquadra, amb la consellera d'Interior, Montserrat Tura; o la Diputació de Barcelona, representada pel seu president, Celestino Corbacho. Com cada any, tampoc hi han faltat les entitats esportives, com el Barça o l'Espanyol. Totes aquestes ofrenes s'han fet sota l'atenta mirada i els crits dels treballadors de Taurus, que es manifestes per la seva incerta situació laboral.

Un altre punt d'atenció ha estat Sant Boi de Llobregat, on diverses institucions i entitats han fet una ofrena floral a la tomba de Rafael Casanova, a l'església de Sant Baldiri. L'Ajuntament ha ofert una recepció oficial als jardins d'aquesta església, que ha comptat amb la presència de representants polítics com el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, que hi ha anat en nom de Pasqual Maragall.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut