Maragall: "L'independentisme ha de superar el 50% per buscar suport internacional"

Segons el conseller d'Acció Exterior, els partits sobiranistes "han d'expressar una estratègia conjunta" abans de la sentència dels líders polítics processats

Actualitzat

El conseller d'Acció Exterior, Ernest Maragall, creu que l'independentisme "no tindrà cap dret a demanar suport internacional" fins que no superi "com a mínim el 50%" de suports. En una entrevista al programa "Hardtalk" de la BBC, ha afirmat que "eixamplar la base" és un dels objectius de l'executiu català i, segons ell, per assolir-ho "cal temps" i "un govern estable i creïble".

S'ha mostrat confiat que l'independentisme pot superar el 50% dels suports i ha destacat que, fa menys d'una dècada, els partidaris d'un estat propi "no passaven del 20%".

Així mateix, Maragall també ha expressat que els partits sobiranistes "han d'expressar una estratègia conjunta" abans que es faci pública la sentència del judici dels líders del procés. En aquest sentit, creu que "una reacció" al veredicte serà "necessària".

Durant l'entrevista, conduïda pel periodista Stephen Sackur, el conseller també ha posat sobre la taula la possibilitat que Catalunya esculli entre "la independència i una autonomia plena". Segons la seva opinió, el govern continua "obert a establir un diàleg" amb l'executiu de Pedro Sánchez:

"Hem posat sobre la taula la independència, però estem oberts a discutir una alternativa real, una oferta real del govern espanyol que encara no s'ha formulat.

Però, ¿per què, en lloc d'haver d'escollir entre sí o no a la independència, no podem escollir entre A i B, independència o una mena d'autonomia plena? Aquest és el diàleg real que ja hauríem d'haver obert."

Tanmateix, considera que La Moncloa encara "no ha estat capaç d'obrir" d'aquest diàleg". 


"No estem gens interessats a fer caure el govern socialista"

Davant les insistents preguntes de Sackur sobre la possibilitat d'una millora de relació amb l'actual govern espanyol, Maragall ha explicat que el govern de Quim Torra "no està interessat a enderrocar" l'executiu socialista espanyol:

"Farem tot el que sigui possible per arribar a un acord amb el govern espanyol."


El Suprem, un "poder polític"

Durant l'entrevista, Maragall ha reclamat l'alliberament dels líders independentistes empresonats i ha definit el Tribunal Suprem com un "poder polític".

Segons el titular d'Exteriors, "té la seva pròpia ideologia, ha decidit apropiar-se de la Constitució" i "ha posat la sagrada integritat territorial per sobre de l'estat de dret i de la voluntat democràtica de la gent". En aquesta línia, ha denunciat una situació de "repressió i injustícia" en l'any que ha passat d'ençà de l'1-O.


"Absolutament en contra" de les accions violentes

Després de ser preguntat sobre els incidents de les últimes setmanes en manifestacions, ha deixat clar que no li agraden "actituds" que no siguin "pacífiques". En qualsevol cas, creu que els manifestants que han protagonitzat els aldarulls són "un sector marginal de l'independentisme".

Ha dit estar "absolutament en contra" de les accions violentes, però ha destacat que les que puguin protagonitzar els CDR són marginals. Així, ha defensat que quan el president de la Generalitat, Quim Torra, va encoratjar els CDR a "pressionar" es referia a "la necessitat de mantenir una pressió positiva cap al govern espanyol", no a entrar al Parlament.

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependènciaErnest MaragallGovern empresonatPDeCATERC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut