Madrid

Maragall demana que les discrepàncies polítiques no enterboleixin la cordialitat entre els governs autònoms de Madrid i Catalunya

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, i la presidenta de la comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, han inaugurat a la seu de la comunitat de Madrid l'exposició "Aproximaciones. La cultura catalana", l'eix central d'una llarga llista d'activitats, concerts i debats pensats per donar a conèixer Catalunya a la capital de l'Estat. La idea es va gestar fa temps, però es concreta en un moment políticament intens amb diferents concepcions sobre el que ha de ser Espanya. La idea des de la comunitat de Madrid és mostrar que hi ha interés per la realitat catalana i des de Catalunya es persegueix trencar alguns tòpics.

Actualitzat

El president de la Generalitat, Pasqual Maragall, ha apostat, aquest matí, per augmentar el nivell de cordialitat, complicitat i de projectes compartits entre la comunitat de Madrid i Catalunya, que ha dit "han de superar les discrepàncies lògiques". Pel president català, "s'ha de deixar que el sentiment comú i espontani de totes dues comunitats flueixi i que els polítics i els mitjans de comunicació aprenguin aquesta lliçó de sensatesa".
 
El president català ha destacat "la bona relació" que ha mantingut sempre amb Aguirre i la "cordialitat" que presideix les relacions institucionals entre els dos governs "per damunt de les discrepàncies ideològiques".  Ha explicat que aquesta exposició és "una primera aproximació" a la cultura catalana, ja que el programa d'activitats inclou també debats culturals o concerts, com el recital antològic que oferirà el pròxim 2 de juny el cantaor Miguel Poveda.

Maragall ha manifestat el seu desig que aquesta aproximació d'avui "tingui continuïtat i que de les aproximacions passem a les complicitats i als projectes compartits", perquè "hem de deixar que el sentiment comú i espontani flueixi", en què els polítics "trobarem una gran lliçó de seny".

Aguirre i Maragall han coincidit a recordar que aquesta iniciativa es va gestar fa més d'un any "per una coincidència espontània" dels dos, segons que ha dit el president català, i el projecte es va concretar el gener del 2005 a través d'un conveni.

Aguirre, que ha considerat que l'exposició "no podia haver arribat en millor moment, ha destacat com "un dels defectes més evidents" de l'Espanya autonòmica "el cultiu fora de si de les identitats peculiars de cada regió s'hagi fet en detriment del coneixement i de l'estima de la cultura de les altres regions".

Ha criticat els sistemes escolars "que posen l'accent en el més local", que fan que a Madrid, per exemple, es puguin acabar els estudis secundaris sense que els alumnes hagin sentit parlar d'intel·lectuals catalans com Ausiàs March, Jacint Verdaguer o Joan Maragall, avi del president de la Generalitat.

Ha lamentat que alguns ideòlegs nacionalistes hagin identificat Madrid amb "el poder centralista i opressor", tot i que "els madrilenys del carrer mai han sabut que alguns visionaris dels nacionalismes els consideraven els opressors d'unes suposades nacions oprimides". Ha assegurat que "Madrid és i vol seguir sent lloc de trobada de tots els espanyols, fins i tot d'aquelles minories que no volen seguir sent-ho" i ha subratllat que "el major tresor dels madrilenys" és "estar oberts a tot i a tothom".

La presidenta, que ha utilitzat el català a la part final del seu discurs, ha expressat la seva seguretat que aquesta exposició contribuirà "decisivament" a augmentar l'interès i la curiositat dels madrilenys per Catalunya. "Conèixer bé Catalunya i la seva cultura és imprescindible per conèixer bé a Espanya i la cultura espanyola", ha dit Aguirre.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut