Barcelona

Maragall anuncia que no optarà a la reelecció perquè considera assolits els objectius marcats i perquè ha arribat el moment del relleu

La gran incògnita de la política catalana de les últimes setmanes ha quedat resolta. Pasqual Maragall no serà el candidat del PSC a les pròximes eleccions. El president de la Generalitat ho ha confirmat en una compareixença al Palau de la Generalitat. Ha dit que ha complert tots els objectius que s'havia marcat i que és el moment de deixar pas a una nova generació política. El que no ha concretat encara és el dia de les eleccions, però ha dit que a finals d'agost dissoldrà el Parlament, cosa que apunta com la data més probable el 22 d'octubre.

Actualitzat

S'ha desvelat una de les grans incògnites que centraven l'atenció política a Catalunya, un cop aprovat l'Estatut: Pasqual Maragall no repetirà com a candidat a la presidència de la Generalitat. Aquest matí ho avançava en exclusiva un diari i ho confirmava el portaveu del govern català. El protagonista ho ha anunciat oficialment més tard, en una compareixença al Palau de la Generalitat.

Maragall ha explicat que ha estat una decisió madurada des de feia mesos i coherent amb els compromisos que va adoptar quan, en tornar de Roma, ara fa 8 anys, va acceptar ser cap de llista del PSC. Llavors va adoptar quatre compromisos i ara, ha dit, marxa "amb els objectius complerts".

El president ha enumerat un per un aquests objectius i com s'han fet realitat al llarg d'aquests anys. En primer lloc ha assegurat que es va proposar fer possible una alternança de govern que posés fi a més de 20 anys de govern monocolor. Això, ha dit, ha estat possible amb el govern tripartit, que ha demostrat que Catalunya és un país normal, capaç de governar-se per altres forces sense trencar-se. En segon lloc, Maragall ha citat l'objectiu de construir un nou projecte polític per dur a terme una millora de l'autogovern a fons i un impuls de les polítiques socials. Una altra fita, aquesta, que el president veu àmpliament complerta amb l'aprovació del nou Estatut de Catalunya i amb una nova forma de govern amb polítiques socials centrades en qüestions com les escoles o els barris. En tercer lloc, el president ha parlat del seu compromís per impulsar una nova proposta d'Espanya plural. Al seu parer, s'ha aconseguit influir decisivament en l'opció del socialisme espanyol per fer possible un aprofundiment en l'Espanya de les autonomies. "El camí cap a aquesta Espanya és avui imparable" i tots els pobles de l'Estat en veuran els beneficis, ha afegit. I en quart i últim lloc, Maragall ha citat l'objectiu, també fet realitat, ha dit, de convertir el PSC en la primera força política de Catalunya.

Ara, doncs, un cop complerts aquests compromisos, Maragall creu que ha arribat el "moment de renovació política" i de passar el testimoni dins el seu propi partit: "És hora de noves persones, de nous lideratges que despleguin totes les possibilitats del nou Estatut ". "Ara cedeixo la responsabilitat als que vindran de construir el futur d'aquest país. Passo el testimoni dins la força política que més ha fet pel país, per l'Estatut i per les polítiques socials d'aquest país".

Maragall, però, ha deixat entendre que la seva decisió, potser, no és una retirada de la política i ha assegurat que pensa "seguir prenent part d'aquest esforç col·lectiu". De moment, Maragall té clar que, mentre sigui president treballarà per desplegar totes les possibilitats de l'Estatut, i aquesta qüestió, ha dit, centrarà la trobada de demà amb Zapatero. Pel que fa al seu futur, tampoc no dubta que, a partir de l'endemà mateix de deixar el seu càrrec, seguirà treballant amb el mateix objectiu perquè "és el projecte més digne que aquest país pot tenir". El president ha confirmat que a finals d'agost dissoldrà el Parlament de Catalunya i convocarà les eleccions, que, amb tota probabilitat, se celebrarien el 22 d'octubre.

En la seva intervenció, Maragall no ha volgut oblidar els amics, companys i ciutadans, que han fet possible que fos president de la Generalitat. Amb tots ells s'ha volgut disculpar per la decisió que ha pres avui, perquè sap, ha dit, que esperaven una altra cosa i que ara es poden sentir decebuts.

Maragall va comunicar la seva decisió anit a la direcció del PSC, però no als consellers del govern, que se n'han assabentat durant la matinada, ni a la direcció del PSOE. Precisament, una de les raons per les quals Pasqual Maragall ha decidit avançar el seu anunci és perquè no es vinculi amb la reunió que mantindrà demà a la Moncloa amb el president del govern espanyol.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut