Manual per començar amb bon peu el 2017 i sobreviure

El dia 1 de gener és un bon moment per començar a preparar-se per al 2017

RedaccióActualitzat

S'ha acabat el 2016, un any que molts han criticat per les desgràcies que s'han viscut. Ha durat un segon més, però finalment s'ha acabat i podem estrenar el 2017. I el dia 1 és un bon moment per començar-se a preparar per al que vindrà. Aquí tens un petit manual per començar l'any amb bon peu o, si més no, per sobreviure sense gaires problemes:

1. Què puja i què baixa?

El dia 1 toca actualitzar preus, sovint a l'alça. Els peatges de titularitat catalans pujaran i els de l'Estat baixaran. En el transport, la T-10 manté el preu. Repassa tots els preus.

Pel que fa als preus dels serveis i els productes, la majoria es congelen o s'apugen. Repassem quant costarà el gas, l'aigua, la llum, els carburants, el tabac, l'alcohol o l'habitatge.

I el 2017 pot portar una bona notícia per als que tenen una hipoteca. Es generalitzaran les reclamacions per les clàusules sòl després de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. El govern espanyol ja ha promès que farà un codi de bones pràctiques per facilitar el retorn dels diners.

2. Els nous catalans i els pares amb més permís

Una notícia tradicional de cada 1 de gener: els primers nadons a Catalunya. La més matinera ha estat la Lara, a Salt. Enguany arriba acompanyada d'una bona notícia per als pares. El permís de paternitat s'amplia a quatre setmanes.

El 2017 també arriba amb una notícia a favor de la conciliació de la vida laboral i familiar de fora de les nostres fronteres que està rebent molta atenció: França prohibeix els "e-mails" fora de les hores d'oficina.

L'any nou també porta una altra bona nova: tindrem més festius. En total seran 15, un més del que és habitual. Aquí pots veure el calendari laboral.

3. Els reptes polítics

El 2016 ha estat un any intens en política amb una repetició electoral espanyola, dos presidents investits i una moció de confiança a Carles Puigdemont. El 2017 sembla que agafa un respir a Espanya, però no a Catalunya.

A Espanya, després d'un any electoral, els partits es reorganitzen. Hi ho faran en els congressos: del PP, de Ciutadans, l'assemblea de Podem, i el possible congrés decisiu del PSOE.

El procés torna a entrar en un punt calent amb el referèndum de la tardor. Abans, però, caldrà aprovar els pressupostos. Serà un any també convuls judicialment: Mas, Ortega, Rigau i Homs seuran al banc dels acusats per la consulta del 9-N. I Carme Forcadell haurà de fer front a una possible inhabilitació.

Repassa tots els "dies clau" del 2017.

4. Aniversaris i efemèrides

El 2017 farà 15 anys d'un fet que va canviar les nostres butxaques: va arribar l'euro. Repassem com es va viure llavors, quan un cafè va passar a costar 70 cèntims, ara que val 1,20 euros.

El 2017 serà l'Any Internacional del Turisme, segons les Nacions Unides, i commemorarem el centenari de la revolució russa del 1917. També farà 50 anys de la mort del Che Guevara.

A Catalunya celebrem l'Any Puig i Cadafalch en homenatge a l'arquitecte i polític que va néixer fa 150 anys. També serà el centenari de la mort d'Enric Prat de la Riba, un altre polític que va marcar la història del país.


En l'àmbit esportiu i social, també hi haurà dos aniversaris: el gol de Wembley que va donar la primera copa d'Europa al Barça i els Jocs Olímpics de Barcelona. Farà 25 anys d'aquell màgic 1992.

I si anem molt més enrere, farà 500 anys que Martí Luter va iniciar la reforma protestant que va enfrontar el cristianisme.

5. El cinema i les sèries de 2017

I el l'any nou, parlant de cinema internacional, ens portarà diverses grans estrenes. Poques idees originals, amb majoria de "remakes", però que de ben segur faran una bona taquilla. Aquest és el cinema de Hollywood que ens espera aquest 2017:

I també hem fet la feinada de revisar totes les sèries que s'estrenaran el 2017. Són 55 minuts de reportatge, així que no ens en hem deixat cap:

6. Els llibres del 2017

L'any també ens portarà moltes novetats literàries. D'aquí pocs dies arriba la nova novel·la del periodista Rafel Nadal, "La senyora Stendhal", i a l'abril es publica "Quan arriba la penombra", el nou llibre d'un dels grans escriptors catalans, Jaume Cabré.

També arribaran a les llibreries "Mac y su contratiempo", d'un altre autor amb una munió de seguidors, Enrique Vila-Matas, i "El monarca de las sombras", de Javier Cercas.

També sortiran, per primera vegada en català, les novel·les primerenques d'Elena Ferrante, i per celebrar el centenari del naixement de Gloria Fuertes, es publicaran diverses antologies, com es farà amb l'escriptora nord-americana Carson McCullers, de qui es reedita tota l'obra.

També podeu consultar els grans esdeveniments culturals previstos per aquest any.

7. La nova ortografia

I un avís per als nostres usuaris, si llegiu un "dona" o un "venen" sense accent, no us penseu que és una falta. Aquest 1 de gener, els mitjans de la CCMA s'adapten a la nova ortografia aprovada per l'Institut d'Estudis Catalans.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut