Manual de l'evasor fiscal amb diners a Andorra

Un document del sumari del cas Pujol dona consells als clients "no regularitzats" de la banca andorrana per moure els diners a paradisos fiscals

RedaccióActualitzat

És un document que porta per títol "Alternatives per a clients no regularitzats" i està inclòs en el sumari del cas Pujol. No hi ha constància que la família Pujol el conegués ni que els servís per prendre decisions respecte als diners que tenien a Andorra, però té interès perquè mostra com operaven els bancs andorrans.

És un document tipus Power Point elaborat per un banc andorrà i sense data clara, i el va aportar a Anticorrupció Higini Cierco, el màxim accionista de la BPA, la Banca Privada d'Andorra. Ofereix diferents alternatives als clients de la banca que el va elaborar sobre què podien fer amb els seus diners un cop Andorra es va afegir al tractat de l'OCDE per acabar amb el secret bancari i deixar així d'aparèixer a les llistes de paradisos fiscals.

Això va passar el juny del 2014, de manera que a partir d'aquell moment els bancs andorrans estaven obligats a cedir les dades dels seus clients al sistema internacional d'intercanvi automàtic d'informació posat en marxa per l'OCDE. Això no afectava els clients amb menys de 50.000 dòlars ni les persones jurídiques amb menys de 250.000, però sí els que en tenien més.

Aquest manual explicava que hi havia cinc països que no havien firmat aquest tractat de l'OCDE: Bahrain, les illes Cook, Nauru, Vanuatu i Panamà, a més dels Estats Units. El consell que dona és optar per portar els diners a un d'aquests dos últims països; en el cas dels Estats Units, concretament a Miami.

I ho fa destacant que els Estats Units són un "país refugi" per als inversors que no han declarat els diners als seus països, quan oficialment han liderat la lluita contra els paradisos fiscals:

"La realitat ens porta a la paradoxa que, a pesar que siguin els Estats Units els que comencen i aplanen el camí perquè s'implementi pràcticament a nivell mundial el model d'intercanvi d'informació automàtic, aquest país s'abstingui de participar en el model imposat per l'OCDE."

Els Pujol van escollir Panamà

El fet és que la família Pujol, el 2012, segons van admetre al jutge els seus membres, van seguir els consells de la BPA i van crear empreses a Panamà per amagar-hi els diners que tenia a Andorra.

Anar al contingut