Pla general de la junta general del Consorci de l'Agulla, celebrada aquest dimarts a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages. 13 de novembre…
Pla general de la junta general del Consorci de l'Agulla, celebrada aquest dimarts a l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages. 13 de novembre del 2018. (Horitzontal)

Manresa i Sant Fruitós posen la primera pedra per fer créixer el parc de l'Agulla

ACN Sant Fruitós de Bages.- La Junta General del Consorci de l'Agulla, formada pels ajuntaments de Manresa i Sant Fruitós de Bages, ha aprovat aquest dimarts l'avanç del projecte per ordenar el parc de l'Agulla i el seu entorn. El document estableix les directrius a seguir per millorar la mobilitat i els espais de l'entorn amb l'objectiu de fer créixer el parc. Entre les actuacions que detalla, obre la porta a la posada en marxa d'unes piscines a l'aire lliure o la creació d'una nova ronda que connecti Sant Fruitós amb Pineda de Bages. Els alcaldes dels dos municipis, Valentí Junyent i Joan Carles Batanés, han compartit la importància d'un document al qual encara li queda temps per ser definitiu però que suposa un pas endavant.

El document aprovat és només l'avanç del planejament urbanístic i pel definitiu, que ha de ser sotmès a exposició pública i aprovat pels diferents estaments, pot passar més d'un any. Marc Aloy, regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Manresa, ha estat l'encarregat de desgranar les directrius després que aquest s'hagi aprovat. El document, ha explicat, fa una proposta d'ordenació, tan pel que fa a la mobilitat com pels espais públics de l'Agulla i el seu entorn. Paral·lelament, entre d'altres actuacions, fixa l'estructura de mobilitat interna de vianants, bicicletes i vehicles; preveu nous aparcaments i, fins i tot, allibera un espai de sòl perquè en un futur si pugui establir una parada dels FGC.Pel que fa a les accions més concretes, Aloy ha destacat la creació d'unes piscines a l'aire lliure, la nova ronda de Sant Fruitós i preveure un àmbit de sòl urbanitzable per al desenvolupament residencial en baixa intensitat al Camí de les Aigües.Un pressupost de 12,5 MEEl mateix document xifra en 12,5 ME el cost d'assolir els objectius del pla. D'aquests, ha explicat Joan Carles Batanés, alcalde de Sant Fruitós i president del Consorci, 1,5 seria pel manteniment dels nous espais i seria finançat pel mateix Consorci; 1,5 els destinaria Sant Fruitós per a la construcció de la nova ronda exterior que uniria el municipi amb Pineda i que permetria alliberar de trànsit l'entorn del parc; 3 els aportaria l'Ajuntament de Manresa per les piscines; i la resta serien finançats pel mateix Consorci i servirien per engegar la resta de les actuacions.En aquest sentit, Junyent ha volgut remarcar que la inversió, malgrat que pot semblar agosarada, seria "a llarg termini". Tots dos alcaldes han coincidit en assenyalar que, en cap cas, cap de les dues grans actuacions es durien a terme l'any 2019 i que, per tant, seran els nous governs municipals qui acabin tenint la darrera paraula de si executa les actuacions i quan.Parades d'autobúsA hores d'ara, l'única actuació que sí que contempla el pla i que es dura a terme en els propers mesos serà la posada en marxa de dues parades d'autobús al mateix parc, a la carretera de Santpedor; i la urbanització de l'entorn de la mateixa zona.Una feina de fa més de 15 anysEls alcaldes han volgut remarcar que el nou planejament arriba després d'anys de treball. Va arrencar el 2003 amb una jornada de debat on 13 entitats van debatre sobre el futur del parc, i ha anat evolucionant fins a la constitució del Consorci de l'Agulla. L'any 2009 el mateix ens va convocar un concurs d'idees. El projecte guanyador va servir per posar les bases de l'avanç de projecte que finalment s'ha aprovat aquest dimarts.

Anar al contingut