Sant Joan Despí

Manos Limpias: què fan, qui són, què volen, aquesta gent?

El sindicat Manos Limpias ha demanat al fiscal general de l'Estat que il·legalitzi la Assemblea Nacional Catalana. Aquest anomenat sindicat, d'acció sindical, no en fa cap. Qui el forma? Què fan? Què volen, aquesta gent?

Carmen AmorósActualitzat

El sindicat Manos Limpias ha demanat al fiscal general de l'Estat que il·legalitzi l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), segons ha explicat el dirigent del sindicat Miguel Benad, que ha defensat que han declinat presentar la denúncia davant de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè "està contaminat".

Segons la seva pàgina web, "Manos Limpias (fundat el 1995) és un sindicat d'àmbit nacional, -volen dir estatal- independent, no hipotecat per res ni per ningú, que té com a finalitat la defensa dels legítims interessos dels seus afiliats dins i fora del sector públic, de l'estat de dret i de la transparència i dignitat dels poders públics institucionals. Per això, interposarem tot tipus de denúncies, davant les corrupcions polítiques o econòmiques que lesionin l'interès públic o general".

El que no diu la seva pàgina web és que ha destacat per presentar-se com part en nombroses demandes judicials generalment en contra de decisions de les administracions governades per partits d'esquerra i nacionalistes perifèrics. Aquest fet, i que el seu únic dirigent conegut, Miguel Bernad, sigui un militant ultradretà -va ser el responsable de l'organització Frente Nacional- i nomenat cavaller d'honor de la Fundació Nacional Francisco Franco pels seus "serveis en defensa dels ideals del Movimento", ha provocat que la seva adscripció ideològica sigui sovint qualificada d'ultradretana, tant aquí com en l'àmbit internacional (així ho va descriure el "New York Times" en un editorial el febrer de 2012). La mateixa associació rebutja aquesta adscripció al·legant que totes les persones tenen dret a evolucionar ideològicament. Bernard, però, mai no ha negat ser un gran admirador de Blas Piñar.

Segons la mateixa pàgina web, Manos Limpias assegura que "lluitarem sempre per la defensa de l'ordre constitucional del nostre país, davant dels moviments separatistes que pretenen disgregar-lo. Per això, entenem que els símbols espanyols han sempre d'ocupar un lloc fonamental en els llocs físics on s'ubiqui la presència de representacions de qualsevol administració pública". I afegeix: "nosaltres, també la incloem en aquesta pàgina sobre la nostra identitat, amb el màxim orgull."

La seva rellevància a l'estat no es deu a les seves accions sindicals, no se'ls en coneix cap, sinó a les abundants denúncies presentades sobre temes variats que afecten la política municipal i estatal. Els seus principals punts de mira estan centrats a Euskadi, el jutge Baltasar Garzón, la homosexualitat, "Nunca Mais", les seleccions esportives catalanes, i, ara, l'ANC.

Cal destacar que Manos Limpias, de tant en tant, fa alguna acció que pot resultar sorprenent per a part de la ciutadania. Un exemple podria ser el fet que Manos Limpias fos l'única organització que va donar suport al jutge que porta el "cas Nóos", José Castro, per imputar la infanta Cristina però, de fet, no té res d'anormal donat que l'extrema dreta ha estat històricament en contra de la restauració de la monarquia en la figura del rei Joan Carles.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut