Madrid

Manos Limpias es querella contra Zapatero i els dirigents del PSE que s'han reunit amb Batasuna

El sindicat Manos Limpias s'ha querellat contra el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, perquè considera que ha vulnerat la llei de partits, després de la reunió entre Batasuna i el PSE. També el Fòrum d'Ermua, organització cívica presidida per Mikel Buesa, ha anunciat, igual que el PP, que emprendrà accions legals contra els assistents a la trobada. De la seva banda, l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT) ha acusat Patxi López de "sotmetre l'estat de dret al xantatge d'un grup d'assassins". L'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes (Acvot) presentarà un escrit a la fiscalia perquè investigui si la reunió a Sant Sebastià incompleix la llei.

Actualitzat

La querella presentada per Manos Limpias al Tribunal Suprem també va contra el secretari d'organització del PSOE, José Blanco, i els dirigents del PSE Patxi López i Rodolfo Ares. Aquest col·lectiu considera que la reunió d'aquest dijous significa un trencament de l'estat de dret i una vulneració de la llei de partits perquè Batasuna és una formació il·legalitzada pel Suprem. El sindicat creu que Zapatero, Blanco, López i Ares han pogut cometre un suposat delicte de prevaricació, desobediència de resolucions judicials i violació de mesures cautelars.

També el Fòrum d'Ermua presentarà, previsiblement la setmana que ve, una querella contra els assistents a la reunió entre els socialistes bascos i Batasuna, és a dir, Patxi López, Arnaldo Otegi, Rodolfo Ares, Rufino Etxebarría i Olatz Dañobeitia. El president d'aquesta organització, Mikel Buesa, ha explicat que "és evident que quan Otegi parla ho fa en nom de Batasuna, i aquí la qüestió fonamental és que qui assisteix a aquesta reunió en nom de Batasuna actua representant l'organització". La formació abertzale té "suspeses les seves activitats per una sentència ferma del Tribunal Suprem. La reunió desobeeix la sentència i eventualment incompleix les "mesures cautelars del jutge de l'Audiència Nacional Fernando Grande Marlaska, sobre les activitats de Batasuna".

L'Associació de Víctimes del Terorrisme (AVT) ha criticat la participació de Patxi López en la trobada i l'ha acusat de "sotmetre l'estat de dret al xantatge d'un grup d'assassins". En una nota, l'associació presidida per Fransico José Alcaraz diu que "els assassins no dubtaran a utilitzar la debilitat del govern de Zapatero i els representants del PSE per acabar amb la nació espanyola". Aquesta reunió, que han titllat de "traïció", és "una flagrant vulneració de la legalitat" i de "la llei de partits". L'AVT recorda a Patxi López que "està dialogant amb aquells que van assassinar vilment centenars de compatriotes, entre ells un bon nombre de membres de la seva formació política". Per aquests motius, l'AVT juntament amb el Fòrum d'Ermua i altres organitzacions han convocat una concentració el 12 de juliol, aniversari de la mort del regidor Miguel Ángel Blanco, al monument a la Constitució amb el lema "'Rendició en el meu nom, NO".  

Respecte a la trobada també s'hi ha pronunciat l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes. L'Acvot podria presentar, en els propers dies, un escrit a la fiscalia on demanarà una investigació per saber si la trobada està dins de la legalitat. Abans, però, l'Acvot estudiarà si hi ha possibilitats de presentar una demanda o querella.

I reaccions també des de la Conferència Episcopal. El seu secretari general, Juan Antonio Martínez Camino, ha dit que "els terroristes i els seus còmplices no poden entrar en el joc polític" i ha assenyalat que aquesta posició "és un principi moral" i, per tant, "no deslegitima a qui tracti com a polítics els qui són assassins". Martínez Camino ha explicat que "tots desitgem que desaparegui la violència d'ETA, els assassinats, les extorsions, les pressions i les amenaces (...) perquè a Espanya no hi ha un guerra sinó una banda de terroristes i víctimes del terrorisme". En aquest sentit, el representant de la Conferència Episcopal ha assegurat que "un estat legítim no pot tenir com a interlocutors polítics terroristes".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut