Palma

Manos Limpias creu que la infanta "sabia molt bé el que estava fent des del primer moment"

L'advocada del sindicat ultradretà, Virginia López Negrete, ha afirmat en el seu informe final sobre el cas Nóos que Cristina de Borbó es va beneficiar d'Aizoon "de manera conscient"

RedaccióActualitzat

L'advocada de Manos Limpias, Virginia López Negrete, manté l'acusació contra la infanta Cristina en el cas Nóos. Considera que el desconeixement de la llei no l'eximeix del seu compliment. En la seva exposició final, López Negrete ha assegurat davant del tribunal del cas Nóos que la infanta Cristina "es va beneficiar de manera conscient" dels beneficis fiscals obtinguts a través d'Aizoon, l'empresa que comparteix al 50% amb el seu marit, Iñaki Urdangarin. La lletrada, que representa l'única part que acusa la infanta, ha dit que quan es va crear Aizoon com a "societat instrumental" i "caixa comuna" Cristina de Borbó "sabia molt bé el que estava fent des del primer moment". Segons López Negrete, "el que hi havia i hi ha darrere d'Aizoon no és més que un matrimoni que va abusar d'una societat per obtenir uns beneficis fiscals i modificar el seu règim econòmic matrimonial", de separació de béns a guanys.

La lletrada ha destacat que la infanta Cristina ja havia participat el 2002 en la creació d'una altra societat familiar, Namasté 97, i després en la d'Aizoon, que la "va crear i la va mantenir en el temps, no fent res per poder evitar la comissió delictiva que hi va haver quan, sent copropietària del 50% amb el seu marit, ho podria haver fet", ha apuntat l'advocada de Manos Limpias.

Virginia López Negrete ha explicat que la infanta estava a Aizoon com "escut fiscal". Segons la lletrada, hi ha "dades objectives i documentals"" que poden demostrar-ho. Ha dit que el nom de Cristina figura en primer lloc tant a l'escriptura de constitució d'Aizoon com a les declaracions de l'impost de societats d'aquesta empresa, quan el més lògic seria que figurés abans Urdangarin, com administrador de dret d'aquesta societat. L'advocada ha assenyalat que es va inscriure primer a la infanta "perquè no se sospités" i "com a fre."

Aquest sindicat ultradretà demana 8 anys de presó per a la infanta com a cooperadora en dos presumptes delictes fiscals del seu marit, Iñaki Urdangarin. Per al mateix Urdangarin demana 26 anys i mig de presó i per a l'exsoci Diego Torres, 22 anys i mig.

L'advocat del govern balear reclama que Urdangarin torni els diners

El govern balear sosté que tots els projectes que va oferir l'Institut Nóos a les Illes van ser fum i sol·licita a Iñaki Urdangarin i Diego Torres que tornin tots els diners públics que van cobrar del govern de Jaume Matas. En la presentació del seu informe final, l'executiu balear manté que l'objectiu dels exsocis era repartir-se els diners que obtenien.

El govern balear reclama a Urdangarin, Torres i també l'expresident de les Illes Jaume Matas i l'exdirector general d'Esports José Luis Ballester que tornin els 2,7 milions d'euros que va percebre Nóos de les arques públiques. L'executiu illenc, representat al judici per l'advocat Lluís Segura, manté que tots els contractes i convenis amb l'entitat del marit de la infanta són nuls pel seu caràcter delictiu: "En aquestes conductes es van bolcar fons públics en pagament de comissions, en contractes sobrevalorats i en despeses absolutament inútils o abusives, inacceptables des de la perspectiva de la bona administració."

El govern balear retreu als expolítics encapçalats per l'expresident Matas que oblidessin el seu compromís amb l'interès general i subratlla el greu perjudici que va causar la seva conducta als ciutadans de les Illes.

Aquest dijous també presenta el seu informe final l'acusació de la infanta Cristina, el sindicat Manos Limpias.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut