Milers de persones es manifesten a Barcelona contra la detenció de Puigdemont

La Guàrdia Urbana parla de més de 55.000 manifestants a la capital catalana, on els Mossos han fet tres detencions

Juli RodésActualitzat

La notícia de la detenció de Carles Puigdemont a Alemanya, aquest migdia, ha estat resposta amb l'anunci de mobilitzacions de protesta arreu del país

Almenys 55.000 persones s'han manifestat pel centre de Barcelona i fins al consolat alemany, convocades per l'ANC i Òmnium Cultural. Són càlculs de la Guàrdia Urbana, que també xifra en un miler els concentrats al voltant de la delegació del govern espanyol. 

A Barcelona, la primera estava convocada -ja abans de la detenció- a les 4 de la tarda, a Canaletes, per part dels Comitès de Defensa de la República, els CDR. S'hi ha demanat la convocatòria d'una vaga general i s'hi han cridat consignes com "Llibertat presos polítics", "És Puigdemont, el nostre president" i "Aquesta Europa és una vergonya". 

A més, s'han viscut moments de tensió a Canaletes quan un vianant ha exhibit una bandera espanyola i els manifestants l'han increpat i hi ha hagut algunes empentes.

 

L'ANCÒmnium, amb l'AMI i l'ACM, d'altra banda, han convocat els ciutadans, a les cinc de la tarda, davant la delegació de la Comissió Europea, al passeig de Gràcia, a tocar de la Pedrera. La previsió és iniciar la protesta allà i, més tard, desplaçar-se fins al consolat alemany a Barcelona, a la torre Mapfre.

Arran d'aquesta convocatòria, a partir de quarts de cinc, les persones concentrades a Canaletes han començat a enfilar cap al passeig de Gràcia.

 

Elisenda Paluzie, presidenta de l'ANC, ha explicat el sentit de la mobilització:

"Hem volgut concentrar-nos davant de la Comissió Europea per apel·lar als valors europeus i el principi democràtic que la va fundar, per recordar que som davant de la causa d'un judici polític i de presoners polítics acusats falsament a base de delictes inventats."

 

Paluzie també ha explicat per què han volgut manifestar-se, a més, davant del consolat alemany a Barcelona.

"També volem apel·lar als valors de la societat alemanya, que és profundament democràtica, per demanar-los que extradir un president electe, un president de la Generalitat, per uns delictes inventats, és una cosa molt greu."

Passat un quart de sis, el passeig de Gràcia ja l'omplien milers de persones, que han començat a desplaçar-se cap al consolat alemany.

 

Cap a les 6 de la tarda, el recorregut previst inicialment -que havia de baixar per la Rambla- ha estat modificat i s'ha anunciat que la manifestació fins al consolat alemany transcorrerà pel passeig de Gràcia, la Gran Via i el carrer de Marina

Mitja hora més tard, d'altra banda, desenes de persones ja estaven concentrades davant del consolat alemany i feien talls esporàdics de trànsit a la confluència de l'avinguda litoral amb el carrer de Marina.

 

Cap a les 7 de la tarda, alguns integrants de la concentració han fet baixar la bandera espanyola del consolat i l'han substituït per una estelada.

 

Paral·lelament, centenars de persones s'han acostat a la delegació del govern. La zona està fortament protegida pels Mossos d'Esquadra i s'han viscut moments de tensió entre els manifestants i el cordó policial.

 

Només a la travessia dels carrers de Roger de Llúria i València s'hi ha concentrat un miler de persones, a les quals cal afegir les congregades en altres punts dels voltants de la delegació del govern espanyol.

 

 

S'han produït diversos llançaments d'objectes contra els Mossos d'Esquadra. Durant tota la tarda s'han anat succeïnt els moments de tensió i de calma. Hi ha hagut algunes càrregues policials i els Mossos han fet tres detencions. El Servei d'Emergències Mèdiques, el SEM ha atès 50 persones, totes ferides lleus. 

 

Girona

A Girona, un nombre creixent de persones s'ha reunit, des de primera hora de la tarda, davant la subdelegació del govern espanyol, que al matí ha estat pintada de groc. La Gran Via de Jaume I ha quedat tallada a les 5 de la tarda, tot i que la convocatòria és a les 7 de la tarda. 

 

Poc abans de les set, la plaça de l'1 d'Octubre de 2017 -l'antiga plaça de la Constitució- estava plena de gom a gom. Els convocants esperaven superar les 9.000 persones que s'hi havien aplegat divendres per protestar contra l'ingrés a presó de Turull, Rull, Romeva, Forcadell i Bassa.

Entre els assistents hi havia persones arribades de nombroses poblacions gironines, com Olot o Palafrugell. També l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i diversos regidors del govern municipal.

Les consignes més repetides han estat "Puigdemont president", "Visca la república" i "Presos polítics, llibertat". També s'ha cridat a la vaga general. 

 

Lleida

A Lleida la mobilització, també davant de la subdelegació del govern espanyol, convocada pels CDR, ha estat menys nombrosa, però igualment multitudinària.

 

La concentració ha transcorregut pacíficament fins que un grup de persones ha intentat trencar el cordó policial.

 

Més tard, els Mossos han carregat amb les porres i han disparat salves a l'aire. Hi ha hagut dos ferits, atesos pel SEM, de caràcter lleu.

 

Tarragona

A Tarragona la concentració estava convocada, a les 7 de la tarda, per part de l'ANC, Òmnium i els CDR. La plaça Imperial Tàrraco, al centre de la ciutat i on hi ha la subdelegació del govern espanyol, ha quedat tallada al trànsit.  

 

Es calcula que s'hi han concentrat, almenys, 4.500 persones. Algunes han llançat objectes contra la subdelegació del govern, però la majoria ha demanat que s'aturessin.  

 

Protesta a Brussel·les

Abans d'aquestes mobilitzacions a Catalunya s'havia fet una concentració a Brussel·les, convocada per l'ANC davant la Comissió Europea.

ARXIVAT A:
Procés catalàRebel·lióGovern empresonat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut