Lleida

Manifestació a Lleida per l'eliminació de les referències franquistes a nou carrers

La mobilització ha començat amb la recreació d'un judici popular contra un dels personatges del nomenclàtor vinculats a la dictadura, l'alcalde Areny

RedaccióActualitzat

Amb el lema "Justícia, memòria i dignitat", unes 500 persones s'han mobilitzat aquest dissabte a la tarda a Lleida per reclamar el canvi de nom de nou carrers de la ciutat dedicats a personalitats vinculades al franquisme.

La plataforma d'entitats i partits d'esquerres que ha convocat la manifestació acusa l'ajuntament encapçalat pel socialista Àngel Ros de no respectar la memòria històrica en negar-se sistemàticament a retirar aquests carrers del nomenclàtor local.

Recreació d'un judici popular

La mobilització ha començat amb la recreació d'un judici popular que ha tingut precisament com a escenari una de les vies al punt de mira dels organitzadors, l'avinguda Alcalde Areny, dedicada a qui va ser alcalde de Lleida del 1939 al 1941.

La placa amb el nom del carrer l'ha arrencada la portaveu de la Plataforma Lleida Lliure de Franquisme, Rosa Peñafiel, neta de l'històric sindicalista Antonio Cantano, represaliat per la dictadura.

La plataforma, contra l'alcalde

La plataforma també ha acusat l'alcalde Ros d'intentar desmobilitzar l'acte d'aquest dissabte fent una retirada a corre-cuita de la majoria de plaques del Ministeri de l'Habitatge amb el jou i les fletxes que encara quedaven en edificis de la ciutat, quan tot just fa una setmana s'hi havia negat.

Malgrat que celebren que el consistori hagi despenjat la gran majoria de plaques, l'acusen de "joc brut". La Plataforma Lleida Lliure de Franquisme també creu que els últims moviments de l'alcalde per treure les plaques ''és una victòria de la pressió popular''.

Petrolis Independents ja en va retirar algunes el cap de setmana passat, després d'anunciar que estava disposada a assumir-ne el cost desinteressadament. L'entitat Acaba amb la Placa també havia anunciat una retirada popular massiva per al 22 d'abril, que ara ha quedat desconvocada.

Suport als joves d'Arran

En la manifestació, hi ha participat la diputada de la CUP Anna Gabriel, que ha donat suport als tres joves d'Arran que el 28 d'aquest mes seran jutjats penalment per retirar plaques de carrers amb noms de persones vinculades al règim. Arran Lleida ha convocat per al mateix dia de la vista una concentració per traslladar el seu suport als tres encausats.

La manifestació també ha comptat amb el suport de les principals entitats memorialistes de Catalunya: la Comissió de la Dignitat, l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica i Amical de Mauthausen.

Anar al contingut