Amposta

Multitudinària manifestació a Amposta contra el nou Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre

Ha estat la concentració més multitudinària en defensa del riu Ebre i ha comptat amb representants de tots els partits polítics catalans, excepte el Partit Popular i Ciutadans

RedaccióActualitzat

Una "marea blava" ha recorregut aquest migdia Amposta en una manifestació per expressar un rebuig unitari contra el Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre, en una marxa convocada per la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE).

Segons els organitzadors, unes 50.000 persones han participat en la manifestació. És la convocatòria més multitudinària de les que s'han fet en defensa del delta de l'Ebre, més encara que les que es van fer ara fa 15 anys en protesta pel Pla Hidrològic Nacional.

 

La marxa ha arrencat poc després del migdia des del parc dels Xiribecs, darrera de l'emblemàtic nus de la Plataforma en Defensa del Riu i d'una pancarta on es podia llegir "L'Ebre sense cabals és la mort del Delta". En tot el recorregut, els manifestants han cridat consignes en defensa del riu com el ja conegut "Lo riu és vida, no al transvasament" o "Es nota, se sent, l'Ebre està present".

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre, Manolo Tomàs, ha acusat el govern espanyol, i més concretament la ministra Isabel García Tejerina i l'exministre Miguel Arias Cañete, d'aprovar un Pla Hidrològic que només afavoreix grups especuladors. Tomas ha recordat que l'empresa pública que està darrera de la major part dels projectes de gestió de l'aigua a l'estat, Acuamed, està sota investigació per corrupció:

"Tota l'estructura del ministeri de Medi Ambient està sota sospita. El pla hidrològic de l'Ebre està fet d'esquena a les normatives europees, d'esquena al sentit comú i a la gent de les terres de l'Ebre".

Els organitzadors de la manifestació demanen al govern de la Generalitat que no afluixi en el seu suport a la gent de l'Ebre i que mantinguin una postura clara i definida en defensa de la supervivència del tram final del riu.

Participació de l'ANC i Òmnium

L'ANC i Òmnium Cultural han fet una crida a la participació a la concentració. Jordi Sánchez, president de l'ANC, ha assegurat que uns 3.000 membres de l'entitat s'han desplaçat fins a l'Ebre per participar en la manifestació. L'ANC ha posat a la seva disposició una seixantena d'autocars fins a Amposta.

També hi ha hagut representació del sindicat Unió de Pagesos, per demanar regadius sostenibles i eficients.

Des de l'Aragó s'han desplaçat centenars de persones per protestar per la construcció dels embassaments previstos en el nou Pla.

 

Representació institucional

A la convocatòria d'aquest diumenge s'hi han afegit representants de tots els partits polítics menys del Partit Popular i Ciutadans. En representació del govern de la Generalitat hi han anat el vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. També ha assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha manifestat el seu convenciment que el nou Pla Hidrològic "no entrarà en vigor" perquè contradiu la normativa europea. Junqueras ha afegit que és compatible regar i defensar el riu, en referència a la defensa del pla que han fet els regants de Lleida.

En el mateix sentit s'ha expressat el conseller Josep Rull que ha explicat que hi ha marge per ser optimistes respecte a la no aplicació del pla "perquè parlem el mateix llenguatge que la Unió Europea".

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha qualificat el Pla Hidrològic Nacional d'"amenaça social" i ha assegurat que aquest projecte no seria possible en una Catalunya independent ja que l'Ebre seria un riu que travessaria dos estats de la Unió Europea. El president, que no ha anat a Amposta, ha fet aquestes declaracions des de la Fira de la Candelera de Molins.  

 

Un pla aprovat pel govern en funcions

Després de 15 anys del primer intent del PP, ara el govern espanyol en funcions ha aprovat el nou Pla Hidrològic de la conca de l'Ebre.

El pla preveu 465.000 noves hectàrees de regadiu al milió que hi ha actualment i una cinquantena d'embassaments que, segons la Plataforma en Defensa de l'Ebre, reduiran les aportacions de sediments al riu. Asseguren que el cabal mínim de 3.000 hectòmetres cúbics d'aigua a l'any que preveu el pla posa en greu perill la supervivència del Delta.

El govern del PP ha fet cas omís de les reclamacions del territori per augmentar el cabal mínim del tram final del riu. La Generalitat, les comunitats de regants i la Plataforma en Defensa de l'Ebre havien pactat un cabal mínim d'entre 5.871 hectòmetres cúbics, en anys de sequera, i 9.907 hectòmetres cúbics. El pla que ara s'ha aprovat garanteix la meitat de la xifra mínima que demanava el territori.

El nou Pla Hidrològic sí que compta amb el suport dels regants de Lleida perquè garanteix l'aigua per als seus conreus.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut