55 societats científiques, als polítics: "En la salut, vostès manen però no en saben"

Demanen un protocol nacional que estableixi criteris comuns per a la gestió de la Covid, sense interferències ni pressions polítiques

Actualitzat

Una cinquantena de societats científiques que diuen representar més de 170.000 professionals sanitaris d'Espanya han publicat avui als diaris un manifest adreçat al president del govern espanyol i als presidents autonòmics sobre la gestió que s'està fent de la pandèmia. Es tracta d'un decàleg titulat "En la salut, vostès manen però no en saben".

El manifest inclou una desena de punts en què reclamen als polítics una resposta coordinada i exclusivament basada en criteris científics davant el coronavirus. Demanen un protocol nacional que estableixi criteris comuns sense interferències ni pressions polítiques. Aquests criteris comuns haurien de definir normes generals de prevenció, la gestió dels pacients afectats, estratègies de rastreig dels contactes i la gestió dels centres sociosanitaris".

En un dels punts reclamen que "només les autoritats sanitàries, sense cap ingerència política, estableixin les prioritats d'actuació davant altres malalties, canvis organitzatius i previsions adequades a qualsevol patologia, sigui quin sigui l'edat dels pacients i el seu nivell socioeconòmic".

Els científics signants afegeixen que "en nom de més de 47 milions d'espanyols, vostès i les seves famílies incloses, cal canviar ja tanta inconsistència política, professional i humana".

 

Paral·lelament a la publicació en premsa d'aquest decàleg, els signants han obert un recull de firmes a Change.org que ja han secundat més de 5.500 persones.

Entre les organitzacions que s'han afegit a la petició hi ha l'Associació Espanyola de Metges d'Atenció Primària, l'Associació Espanyola de Medicina Preventiva i Salut Pública, l'Associació espanyola de Metges Generals i de Família, la Societat Espanyola de Medicina Intensiva i d'Unitats Coronàries, entre d'altres.

En referència a aquest manifest, el president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha dit que els metges han d'evitar "caure en el populisme i fugir d'instrumentalitzacions partidistes" i ha defensat que molts responsables polítics han gestionat la pandemia "raonablement bé". El Col·legi de Metges de Barcelona no ha signat aquest manifest: 

 





 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut