Malestar policial: "Cada dia tenim més complicacions al carrer"

Les notícies aparegudes als mitjans de comunicació sobre presumptes maltractaments a detinguts per part d'agents dels Mossos d'Esquadra han provocat malestar entre molts policies. Com a mostra publiquem aquí un correu a l'editor que ens ha fet arribar un agent, que ens demana que no en facilitem el nom. Hem tret del text les referències directes a casos que s'estan investigant judicialment. Per suposat no compartim l'opinió que expressa sobre el que han publicat els mitjans de comunicació, que simplement hem donat al públic la informació que tenim sobre determinats casos. Però l'editor considera que aquest correu electrònic expressa un sentiment de molts agents. Una prova n'és que els representants sindicals han convocat una manifestació aquest dimecres per defensar la seva professionalitat. Alguns sindicats dels Mossos d'Esquadra responsabilitzen la cúpula del Departament d'Interior del "linxament mediàtic" que, diuen, està patint el cos policial. Per això el publiquem. També hem recollit les opinions <a target="_blank" href="http://www.noticies.cat/pnoticies/notItem.jsp?item=noticia&idint=198402">que ens feu arribar</a> des de la comunitat internauta sobre aquest assumpte.
Malestar policial: "Cada dia tenim més complicacions al carrer"
Barcelona

Malestar policial: "Cada dia tenim més complicacions al carrer"

Les notícies aparegudes als mitjans de comunicació sobre presumptes maltractaments a detinguts per part d'agents dels Mossos d'Esquadra han provocat malestar entre molts policies. Com a mostra publiquem aquí un correu a l'editor que ens ha fet arribar un agent, que ens demana que no en facilitem el nom. Hem tret del text les referències directes a casos que s'estan investigant judicialment. Per suposat no compartim l'opinió que expressa sobre el que han publicat els mitjans de comunicació, que simplement hem donat al públic la informació que tenim sobre determinats casos. Però l'editor considera que aquest correu electrònic expressa un sentiment de molts agents. Una prova n'és que els representants sindicals han convocat una manifestació aquest dimecres per defensar la seva professionalitat. Alguns sindicats dels Mossos d'Esquadra responsabilitzen la cúpula del Departament d'Interior del "linxament mediàtic" que, diuen, està patint el cos policial. Per això el publiquem. També hem recollit les opinions que ens feu arribar des de la comunitat internauta sobre aquest assumpte.
Actualitzat

Senyors periodistes,

Primer de tot donar-los les gràcies de part de tots els mossos d'esquadra que cada dia se la juguen al carrer. Gràcies per complicar-nos encara més el treball. Gràcies per explicar les notícies com els ha donat la gana. Gràcies per confiar abans en persones que han estat detingudes que en els agents que surten cada dia al carrer per protegir-los. Gràcies per parlar en els mitjans sense coneixement de causa. Gràcies pel clima de crispació que han aconseguit.

Miri, nosaltres no sabem si aquesta allau de notícies és una maniobra política per desprestigiar Saura o simplement que no hi ha res millor per explicar. El que sí que sabem és que gràcies a aquestes notícies, cada dia tenim més complicacions al carrer. Els detinguts ens criden, ens insulten i amenacen de denunciar-nos i, per suposat, ens hem de quedar impassibles davant aquesta situació. Sense comptar el rebuig del ciutadà, que fa que no ens ajudin gens en accidents de trànsit, incendis i diferents situacions a les quals ens enfrontem.

Abans de parlar de la feina d'un policia haurien d'informar-se de com treballem i per què utilitzem alguns mètodes que des del punt de vista del ciutadà poden no ser entesos.

És indignant que surti una imatge a la televisió on un "tio" trenca el nas a un mosso dels antidisturbis i se senyali amb un cercle vermell el punxó de goma. A ningú li ha importat l'estat de salut de l'agent? No se li va acudir al càmera seguir l'agressor i captar la imatge de la seva cara? Senyors, a què estem jugant?

Aquest punxó que portava el mosso a la mà és simplement un petit objecte de goma dura, no punxa, ni talla ni provoca lesions, només s'utilitza per pressionar, sense gaire força, punts de dolor del cos per immobilitzar persones agressives. No els sembla bé? És el mitjà menys agressiu que es pot utilitzar per reduir algú.

Els guants negres són només guants d'autoprotecció, amb fibra antitalls per no fer-nos mal a les mans amb possibles objectes punxants que porten "els dolents", com ara tallants, agulles... I, per cert, que la casa no els dóna, els hem de comprar de la nostra butxaca i, en cap cas, s'utilitzen per pegar a ningú sense deixar marca (com diuen vostès a les seves notícies).

Als detinguts se'ls despulla, se'ls treuen els cordons de les sabates, cinturons, arracades i fins i tot a les dones, els sostenidors. Se'ls retira qualsevol objecte amb el qual puguin autolesionar-se a les cel·les. Això és únicament una mesura de seguretat (per als detinguts). Fins i tot si estan molt alterats, se'ls deixen les manilles posades, se'ls immobilitzen les cames o se'ls posa un casc de moto. Haurien de veure vostès el que una persona detinguda és capaç de fer dins d'una cel·la. Es donen cops contra la paret, es mosseguen, donen cops de peu i després diuen que els hem pegat. De cap manera un detingut entra a la cel·la sense complir les mesures de seguretat obligatòries i, sincerament, creuen vostès que són supercol·laboradors? Que no oposen resistència? Que entren com xaiets? On viuen vostès, en els móns del cor rosa? Pensin-ho detingudament.

(El nostre comunicant fa aquí referència als antecedents i les circumstàncies que justificarien l'actuació dels agents en els casos que van causar la mort d'un malalt d'esquizofrènia, un detingut que podria haver quedat inconscient i un altre detingut que va morir en caure o saltar, segons les versions, d'un vehicle policial. Reduïm aquesta part perquè no tenim possibilitat de comprovar aquestes dades de casos sotmesos a investigació judicial).

No som assassins, no som torturadors. Som persones normals, homes i dones que intenten fer la seva feina. No ens cremin, que ja en tenim prou amb els pocs mitjans dels quals disposem.

Respectin el nostre treball i no s'inventin més bestieses.

Per suposat aquest correu no transcendirà, no és escabrós, no és notícia. Espero que almenys el puguin llegir els redactors d'aquesta cadena que ha omplert hores dels seus informatius de mentides.

Però sàpiguen que estan fent molt mal a la moral dels policies que surten cada dia al carrer intentant complir la llei.

Atentament un mosso que en la seva carrera ha estat agredit, insultat, escupit, amenaçat i s'ha jugat la vida... (exactament igual que la resta dels meus companys) i mai, mai, res d'això ha sortit a la premsa.


Diverses persones ja ens han enviat la seva opinió. Tu també pots dir la teva. Escriu-nos!