El mariscal Pétain va ser un col·laboracionista amb els nazis durant la Segona Guerra Mundial. Va firmar la rendició de França davant la invasió d&#…
El mariscal Pétain va ser un col·laboracionista amb els nazis durant la Segona Guerra Mundial. Va firmar la rendició de França davant la invasió d'Alemanya (Reuters)
París

Malestar a França per l'homenatge al mariscal Pétain que Macron justifica

Macron diu que Pétain va ser "un gran soldat" a la Primera Guerra Mundial, tot i admetre que va cometre "crims horribles" a la Segona

Actualitzat

Malestar a França per l'homenatge que es farà dissabte al mariscal Philippe Pétain pel seu paper a la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Serà un acte militar dedicat als vuit mariscals que van conduir l'exèrcit francès a la victòria. El president Macron, que no assistirà a l'acte, ha justificat la inclusió de Pétain, tot i que 25 anys després va presidir el règim francès de Vichy imposat pels nazis. L'endemà, diumenge, se celebrarà el centenari de l'armistici que va posar fi a la coneguda com a Gran Guerra.

Els detractors de l'acte de dissabte, als Invàlids, a París, han qualificat la decisió de vergonyosa perquè Pétain va ser desposseït de tots els honors i graduacions militars per haver col·laborat amb els nazis. Macron reconeix els errors del mariscal en la Segona Guerra Mundial (1939-1945), però creu que s'ha de remarcar el seu paper en la Gran Guerra.

"Quan el mariscal Pétain va dirigir França durant la Segona Guerra Mundial, va ser còmplice de crims que han estat reconeguts, i la responsabilitat de l'estat francès ha estat reconeguda. Som al costat dels deportats, les víctimes de la Segona Guerra Mundial, i hi serem sempre. I lluitaré sempre contra l'antisemitisme en totes les formes. Però reconeguem la història. I ara reconeixerem què va ser la Primera Guerra Mundial.

 

 

Macron considera "totalment legítim retre homenatge als oficials que van portar el nostre exèrcit a la victòria", i destaca especialment Pétain.

"No es pot amagar cap pàgina de la història. El mariscal Pétain va ser un gran soldat a la Primera Guerra Mundial. És una realitat al nostre país. És també una prova que la vida política és complexa, com la mateixa naturalesa humana. Pots haver estat un gran soldat durant la Primera Guerra Mundial i haver pres decisions funestes durant la Segona"

El president francès ho ha dit a la localitat de Charleville-Mézières, al departament de les Ardenes, que va estar a la línia del front entre les tropes franceses i alemanyes. Macron i el seu govern també han indicat que a la Segona Guerra Mundial Pétain va ser responsable de "crims horribles". Això no ha convençut ni l'oposició ni la comunitat jueva, que hi veuen un pas en la rehabilitació de la figura del mariscal.

Després de la guerra, Pétain va ser condemnat a mort per traïció, però el llavors president, el general Charles de Gaulle, un antic admirador del mariscal, va reduir el càstig a cadena perpètua. Pétain va morir a la presó el 1951 als 95 anys.

 

Anar al contingut