Nova York

Malala fa una crida al dret a l'educació a Pakistan i remarca que els talibans no la podran silenciar

La jove activista pakistanesa ha celebrat el seu 16è aniversari en el discurs que ha fet aquest divendres a l'Assemblea de la Joventud, a la seu de l'ONU en Nova York. Yousafzai ha fet una crida a "l'educació per a tots els nens" i ha remarcat que els talibans "ens han volgut silenciar, però no se n'han sortit".

RedaccióActualitzat
Malala Yousafzai, l'activista pakistanesa que l'octubre del 2012 va estar a punt de ser assassinada pels talibans a la vall del Swat, al nord-oest de Pakistan, ha fet el seu primer discurs a les Nacions Unides després de salvar la vida, centrant-se en el dret a l'educació de les nenes pakistaneses. El discurs forma part del "Dia Malala", tal com ha declarat l'ONU el dia 12 de juliol, i coincideix amb el 16è aniversari de la jove.

La jove activista s'ha dirigit al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, l'exprimer ministre britànic i enviat especial de l'ONU sobre educació, Gordon Brown i a prop d'uns 1.000 estudiants de tot el món que han assistit a una Assemblea de la Joventut, a la seu de l'ONU en Nova York.

Amb el seu discurs ha llançat una crida a "l'educació per a tots els nens", dient que no permetrà que els talibans la silenciïn. Els talibans "ens han volgut silenciar però no han pogut" ha dit de manera ferma. "Agafem els nostres llibres i bolígrafs. Són les nostres armes més perilloses. Un nen, un professor, un bolígraf i un llibre poden canviar el món. L'educació és l'única solució", ha afegit.

Malala ha rebut nombrosos homenatges de les Nacions Unides i molts premis, com per exemple el XXV Premi Internacional de Catalunya, que ha rebut recentment. A més, al seu país va rebre el Premi Nacional de la Pau per la seva defensa dels drets humans davant dels atacs dels integristes talibans.

La jove pakistanesa va ser atacada l'octubre de 2012 quan tornava a casa seva des de l'escola, ubicada a Mingora, la principal ciutat de la vall de Swat, juntament amb altres dues nenes. Malala va rebre dos trets, un al cap i un altre al coll, mentre que les altres dues menors també van ser ferides però les seves vides no van córrer perill. El motiu d'aquest atemptat va ser que Yousafzai va començar a escriure amb només 13 anys un blog per a la BBC denunciant que les nenes del nord-est del seu país no podien anar a l'escola des de que els talibans van controlar la vall del riu Swat.

Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) és una aliança de milícies pakistaneses formada al 2007, que actua en les regions tribals. En el seu moment va reivindicar l'autoria de l'atac i un dels portaveus dels talibans, Ehsanullah Ehsan, va argumentar que Malala era profana i contraria al règim talibà.

Malala li ha presentat a Ban una petició firmada per aproximadament quatre milions de persones per lluitar per l'escolarització dels 57 milions de nens als quals no els permeten anar a l'escola i exigint als líders del món que financin nous professors, escoles i llibres i eradicar el treball de menors, els matrimonis concertats i el comerç de persones.

"El seu somni és que no existeixi indiferència política, ni inacció per part dels governs, que cessin en les intimidacions i les amenaces i que no hi hagi més assassinats que violin el dret dels nens a assistir a l'escola", ha destacat Brown, qui ha afegit que s'ha fet aquest acte perquè Malala pogués transmetre i comparèixer la seva visió sobre aquesta problemàtica.

La situació general de l'educació a Pakistan és d'extrema precarietat, segons la UNESCO (Organització de Nacions Unides per l'Educació, la Ciència i la Cultura), hi ha més de cinc milions de menors entre 5 i 11 anys sense escolaritzar, d'aquests, dos de cada tres són nenes.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut