Foto de família dels premiats en la catorzena edició del Festival de Cine Espanyol de Màlaga. (Foto: EFE)
Foto de família dels premiats en la catorzena edició del Festival de Cine Espanyol de Màlaga. (Foto: EFE)
Màlaga

Màlaga premia el drama immobiliari "Cinco metros cuadrados" i el retrat sobre la immigració "Catalunya über alles!"

El Festival de Cinema de Màlaga, dedicat exclusivament al cinema espanyol, ha tancat edició amb un 18% més de públic i concedint el premi a la millor pel·lícula a "Cinco metros cuadrados", un drama protagonitzat per Fernando Tejero sobre un grup de víctimes d'una estafa immobiliària. Amb el Premi Especial del Jurat ha estat reconeguda la pel·lícula "Catalunya über alles!", una coproducció de Segarra Films i TV3, dirigida per Ramon Térmens, que, basant-se en casos reals, retrata actituds intolerants i xenòfobes en un poblet de la Catalunya interior. "¿Para qué sirve un oso?" i "Arriya" també han recollit diversos guardons.

Actualitzat
Max Lemcke narra a "Cinco metros cuadrados" la vivència de dues persones que s'han vist afectades pel negoci immobiliari a l'hora de comprar la casa dels seus somnis. Un drama molt actual que ha merescut la Biznaga d'Or a la millor pel·lícula.

El treball del seu protagonista, Fernando Tejero, també ha estat premiat, un reconeixement que arriba després de molts anys de carrera i precisament per un drama, malgrat que se'l coneix principalment pels seus papers en comèdies.

Completen la llista de premis obtinguts per aquest film el de millor actor de repartiment, per a Jorge Bosch; millor guió, per a Pablo Remón i Daniel Remón; el premi de la crítica i el guardó Egeda Filmotech.

Films catalans premiats

La pel·lícula "Catalunya über alles!", de Ramon Térmens, ha obtingut el premi especial del jurat, el del jurat jove i l'esment especial Babou Cham. El film, que s'estrenarà el pròxim mes de juny, retrata la visió de la immigració en la Catalunya interior des del punt de vista d'un immigrant a l'atur, un expresidiari i un empresari d'èxit. Tres punts de vista a través dels quals es posa de manifest el repte dels nouvinguts, el nivell de tolerància dels ciutadans catalans i l'amenaça dels extremismes demagògics.

"Catalunya über alles!" pren el nom d'una expressió alemanya que significa "per sobre de tot" i que formava part de l'himne alemany en l'època del Tercer Reich.

La coproducció de Mediapro i TV3 "¿Para qué sirve un oso?" ha guanyat els guardons de millor director, per a Tom Fernández, millor muntatge i millor actriu de repartiment, per a Geraldine Chaplin.

El documental "Al final de l'escapada", dirigit per Albert Solé, ha guanyat el segon premi de la secció de documentals. Una secció que ha guanyat Aaron Schock amb "Circo".

Cinc premis per a "Arriya"

L'altre títol destacat del palmarès de l'edició d'enguany del certamen és sens dubte "Arriya", del director Alberto Gorritiberea. Rodada majoritàriament en euskera, ha aconseguit els premis a millor actriu de repartiment, per a Begoña Maestre; millor vestuari, fotografia, banda sonora original i millor "opera prima".

La cinta està ambientada en un petit poble fronterer i narra la història de tres famílies immerses en una aposta i de tres joves amants incapaços de lluitar contra la inèrcia.

Consolidat

El certamen arriba als 43.400 espectadors, xifra que suposa un augment de prop del 18% respecte a l'última edició.
Anar al contingut