Eurocopa

Mal inici d'Itàlia, que empata sense gols davant Dinamarca, i golejada de Suècia a Bulgària

Itàlia no ha començat amb bon peu l'Eurocopa de Portugal. No tant pel resultat, un empat sense gols davant Dinamarca que es pot solucionar en partits posteriors, sinó per la discreta imatge que ha ofert. Tot i jugar amb Vieri, Del Piero i Totti, la selecció transalpina ha disposat de poques ocasions de gol davant un equip danès desacomplexat, però innocent en els metres finals. Ben diferent ha estat la impressió que ha deixat Suècia, que ha golejat Bulgària per 5-0. Gràcies a un joc ràpid, de toc i per les bandes, l'equip suec ha trencat la dèbil defensa búlgara mitjançant els gols de Fredrick Ljunberg i Henrick Larsson, aquest en dues ocasions, Zlatan Ibrahimovic i Marcus Allback.

En contra del que es podia pensar, ha estat la selecció danesa la que ha pres la iniciativa des del primer moment. Practicant un futbol alegre i obert a les bandes, on Jorgensen i Rommedahl eixamplaven el camp, Dinamarca ha sovintejat l'àrea italiana en el primer tram de partit. Però en les incursions de l'equip nòrdic, els faltava sempre una última passada o una última rematada per crear perill en la porteria de Buffon. Itàlia ha estat fidel al seu ideari. No importa tant la qualitat del joc com la seva eficàcia. Seguint aquesta premissa, Itàlia ha remenat menys la pilota que el seu adversari, ha practicat un joc fluid, però ha disposat d'un grapat d'ocasions clares de gol, a càrrec de Totti i Del Piero, que han obligat el porter danès, Sorensen, a lluir-se. El joc italià ha millorat en la segona part, i Zambrotta i, altre cop, Totti han tingut l'1-0 a les seves botes. Dinamarca semblava arronsar-se, però, en els últims minuts, davant la falta de definició dels italians, ha intentat anar cap endavant. Daniel Jensen, amb un llançament llunyà, ha tingut l'única oportunitat del tram final de partit. Però, al final, tots dos equips s'han hagut de conformar amb un empat sense gols en una estrena més aviat discreta. Suècia no té pietat de Bulgària i aconsegueix la primera golejada de l'Eurocopa Velocitat, mobilitat i encert rematador. Amb aquestes tres armes, la selecció de Suècia s'ha imposat amb claredat a una selecció de Bulgària molt fluixa. Després d'una primera mitja hora de tempteig mutu, el davanter de l'Arsenal Fredrick Ljunberg ha posat la directa i ha rematat a boca de canó una gran assistència de Zlatan Ibrahimovic, que havia trencat el fora de joc per la banda dreta. Amb l'avantatge en el marcador, els suecs, en comptes de tranquil·litzar el partit, l'han revolucionat. L'altre membre del trident atacant suec, el jugador del Celtic Henrick Larsson, ha marcat dos gols en un minut i ha sentenciat el partit. El davanter, que queda lliure aquest any i que havia sonat com a futurible per al Barça, s'ha reivindicat públicament com un home gol infal·lible. Especialment espectacular ha estat el primer gol en el seu compte. El jugador, que feia dos anys que havia renunciat a jugar amb Suècia, s'ha envolat i ha caçat en planxa una gran passada per l'esquerra de l'atac. Faltava un gol per igualar l'històric resultat amb què va acabar l'any 1994 el partit per al tercer i quart llocs en el Mundial dels Estats Units, i aquest ha arribat de penal en el minut 78. Ibrahimovic ha pres la responsabilitat i el jugador de l'Ajax no ha fallat. Minuts després, el mateix jugador ha estat substituït per lesió i el jugador que ha ocupat el seu lloc, Marcus Allback, no ha volgut ser menys i, després de trencar per enèsima vegada la defensa en línia de Bulgària, ha marcat el cinquè.