Maduro i Trump, les dues cares de la valoració internacional de la mort de Fidel Castro

Actualitzat

Un dels primers mandataris internacionals a reaccionar ha estat el president de Mèxic, Enrique Peña Nieto. En un tuit, el president mexicà assegura que Fidel Castro va ser un amic de Mèxic, promotor d'una relació bilateral basada en el respecte, el diàleg i la solidaritat:

Qui s'ho ha pres amb molta més calma i ha trigat unes vuit hores a fer-se resó de la notícia ha estat el president electe dels EUA, Donald Trump que ha reaccionat amb aquest tuit passades les dues del migdia hora nostra:

Hores més tard, el proper president dels EUA ha descrit Fidel Castro com un "dictador brutal que va oprimir el seu poble" i ha promès que el seu govern farà "tot el possible per assegurar que el poble cubà pugui iniciar finalment el seu camí cap a la prosperitat i la llibertat". Trump no ha fet cap menció, però, a la política d'obertura cap a Cuba iniciada per Barack Obama.

 

El president nord-americà Barack Obama ha fet pública una nota on estén la seva ma i manifesta la seva amistat al poble cubà. Obama diu que la història jutjarà "l'enorme impacte de la singular figura" de Fidel Castro.

Obama fa referència a les sis dècades de "discòrdia i profundes diferències polítiques" entre els Estats Units i Cuba. Diu que durant la seva presidència s'ha treballat per definir una nova relació d'amistat entre els dos països veïns. No oblida tampoc les referències als cubans que viuen als Estats Units dels que diu que han fet molt per nord-america.


El líder de Veneçuela, Nicolás Maduro, ha lamentat la mort de Fidel Castro en un emocionat tuit:


El president de l'Equador Rafael Correa ha dit que avui ha mort una de les grans figures de l'Amèrica Llatina:

El president argentí, Mauricio Macri, ha estat molt contingut en la seva reacció i ha fet un sobri tuit on mostra les condolències al govern cubà:


El president rus, Vladímir Putin, també ha lamentat la mort del líder cubà. En un telegrama de condolència que ha enviat a Raúl Castro, Putin ha dit que mor el "símbol de tota una época" de la història contemporània i ha afegit que ha estat "exemple inspirador per a molts pobles". Ha destacat que Fidel ha "donat la vida" pels seus ideals.

El president francès ha demanat que l'embargament que penalitza l'illa de Cuba "s'aixequi definitivament" un cop ha conegut la mort de Fidel. François Hollande ha dit que Castro "ha estat un referent pels pobles de l'Amèrica Llatina". Hollande ha demanat un canvi i una obertura perquè Cuba es pugi veure com un soci de ple dret de la comunitat internacional. Hollande va ser el primer mandatari internacional que va visitar Cuba després que els EUA van reanudar les relacions diplomàtiques amb el govern de Castro. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut