Caracas

Maduro guanya les eleccions enmig de greus acusacions d'irregularitats

Els líders de l'oposició denuncien que s'han comprat vots i reclamen noves eleccions

RedaccióActualitzat

Nicolás Maduro hauria guanyat les eleccions presidencials a Veneçuela, que està immersa en una greu crisi econòmica. Unes eleccions amb una participació molt baixa, que no ha arribat al 50%, després de moltes crides a l'abstenció per part de l'oposició i denúncies d'irregularitats i frau.

Maduro hauria obtingut prop del 68% dels vots, àmpliament per sobre dels seus rivals Henri Falcón i Javier Bertucci. Cap dels dos no reconeix els resultats. Segons els resultats anunciats per la junta electoral, l'actual president hauria aconseguit uns 5,8 milions de vots d'un total de 20 milions d'electors convocats, mentre que el seu principal rival, Henri Falcón, s'ha quedat amb el 21% dels sufragis.

La participació ha estat, segons els resultats oficials, del 42%, un percentatge que la principal plataforma opositora, que promovia l'abstenció, rebaixa a menys del 30%.

Tot i les denúncies per frau, Nicolás Maduro anunciava, eufòric, el seu triomf:

"Hem tornat a guanyar. Hem tornat a triomfar. Som la força de la història convertida en victòria popular. Victòria popular permanent."

 

Maduro ha qualificat l'oposició de mentidera i de covarda perquè, segons ell, no s'ha presentat a les eleccions perquè tenia por de tornar a perdre contra ell. Tot i això, ha fet una crida a una jornada de diàleg transversal amb tots els actors del país, per trobar una resposta a la crisi política.

"Perquè jo sóc president dels que van votar per mi, dels que van votar pels candidats de l'oposició i dels que no han votat. Avui mateix, jo convoco a una gran jornada de diàleg nacional, de retrobament nacional amb tots els sectors polítics, econòmics, socials i culturals de Veneçuela."

 

 

El principal rival de Maduro en aquestes eleccions, Henri Falcón, ha assegurat, poc abans que s'anunciessin els resultats, que no els reconeixeria:

"En aquestes circumstàncies, el procés el qüestionem seriosament. Tot el procés no té legitimitat. I, per tant, no el reconeixem. Categòricament. I jo assumeixo la responsabilitat del que estic dient."

 

Tant Falcón com el tercer candidat, Javier Bertucci, han demanat que s'anul·lin els comicis i se'n facin uns de nous a l'octubre. Tots dos han denunciat milers d'irregularitats en el procés electoral, com ara la instal·lació de carpes situades a uns metres de la majoria de col·legis electorals on, segons l'oposició, es registraven els votants a canvi de beneficis econòmics.

Des de l'estat espanyol,  Mariano Rajoy ha remarcat que es tracta d'uns comicis que no han estat democràtics. 

 

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut