Maduro compara la migració massiva de veneçolans amb l'èxode dels jueus

Des del 2014, han marxat 2,3 milions de ciutadans de Veneçuela per la crisi econòmica que viu el país

Actualitzat

Des del 2014, han marxat 2,3 milions de ciutadans de Veneçuela, segons l'ONU. El país està fent front a la pitjor crisi de la seva història. El José Agustín, de 52 anys, ja ha fet 80 quilòmetres Colòmbia endins, direcció a Bucaramanga.

El veneçolà ha anat per una de les carreteres més transitades del país, un eix comercial de camions de gran tonatge per on últimament també hi circulen veneçolans que busquen una vida millor al país veí.
 

 

En tres dies, ell i el seu fill Jefferson han avançat el que altres migrants fan en unes quantes hores. El José Agustín va en cadira de rodes i operat de l'estómac, després d'un accident de trànsit que va tenir fa tres anys.

A Veneçuela no va rebre l'assistència mèdica que necessitava. Per tapar-se la ferida del ventre, el José Agustín ha d'utilitzar qualsevol cosa, com bosses de plàstic de supermercats o cintes industrials.

"No trobo antibiòtic, no trobo l'adhesiu... Haig de posar-me una bossa d'aquestes que hi ha als cellers."

 

El seu fill l'ha empès durant aquests 80 quilòmetres que han recorregut. Esperaven aguantar-ne 500 més, fins arribar a Bogotà, però afortunadament una ambulància els ha recollit pel camí i ara ja són a la capital colombiana.

El polèmic vídeo de Maduro en un restaurant famós

Històries d'exili forçat com la del José Agustín i el Jefferson omplen les xarxes socials dels veneçolans cada dia. Però aquestes últimes hores han compartit indignació per un vídeo on es veu el president de Veneçuela, Nicolás Maduro, menjant en un restaurant d'un famós xef a Istanbul.

A les imatges s'hi veu un president satisfet, després d'haver-se reunit amb els presidents de Rússia i de la Xina, de qui ha aconseguit garanties de venda de petroli pels pròxims anys.
 

 

 

Mentrestant, però, Veneçuela continua fent front a la crisi. Els ciutadans mengen menys cada dia. Molts diuen que han de triar entre comprar el material escolar per als seus fills o menjar, ja que no poden permetre's totes dues coses.

Cada dia hi ha persones que revisen les bosses d'escombraries, amb l'esperança de trobar-hi alguna cosa comestible. La gent gran fa cua als bancs per cobrar la pensió i poder trobar els medicaments que necessiten.

 

Notícia relacionada: Les fotografies que retraten la superinflació a Veneçuela que empobreix la població

 

Les etiquetes #MaduroSeJartaConTUDinero i #MADUROeshambre s'han utilitzat per criticar el vídeo a Twitter.

 

 

Maduro compara la persecució dels veneçolans amb la dels jueus

A la tornada a Caracas, el president veneçolà ha tret importància a la seva experiència gastronòmica. Maduro ha denunciat que els veneçolans pateixen una campanya de xenofòbia i persecució semblant a la del "poble jueu" allà on van. Una comparació sorprenent, tenint en compte que marxen per la crisi econòmica que hi ha al país.

"Demano disculpes per si algú es molesta amb aquesta comparació... Jo la comparo amb la campanya de persecució contra el poble jueu, que va acabar amb 6 milions de jueus morts."

Precisament, dimecres els Estats Units han anunciat una reducció de les quotes de refugiats. Limitar l'entrada de migrants perjudicarà també els veneçolans.

 

Notícia relacionada: Veneçuela posa en circulació una nova moneda per frenar la inflació

ARXIVAT A:
Migracions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut