Maduro ha rebut la banda presidencial de la mà d'una de les filles de Chávez i del president de l'Assemblea. (Foto: EFE)
Maduro ha rebut la banda presidencial de la mà d'una de les filles de Chávez i del president de l'Assemblea. (Foto: EFE)
Caracas

Maduro assumeix la presidència de Veneçuela malgrat la polèmica postelectoral pel recompte de vots

La investidura del dofí d'Hugo Chávez està marcada per la petició de l'opositor Henrique Capriles perquè es tornin a comptar els vots. La Comissió Electoral Central ha acceptat fer el recompte. Un home ha interromput uns minuts la cerimònia.

RedaccióActualitzat
Nicolás Maduro, el delfí d'Hugo Chávez i controvertit guanyador de les eleccions de diumenge, ha estat investit president de Veneçuela. Maduro ha jurat el càrrec "davant d'aquesta Constitució aprovada pel poble" en una cerimònia presidida pel president de l'Assemblea Nacional, Diosdado Cabello, i que ha comptat amb la presència d'una vintena de dignataris estrangers i l'absència dels diputats opositors, que consideren Maduro un president il·legítim fins que no es revisi el cent per cent dels vots emesos.

La investidura s'ha vist interrompuda uns minuts per un home vestit amb camisa vermella, símbol de la revolució chavista, que ha accedit a la tribuna i ha pres el micròfon a Maduro. Només ha arribat a cridar "Nicolás, em dic Yohendri, ajuda'm, sisplau", abans de ser ràpidament reduït pels serveis de seguretat. El president electe ha continuat la seva al·locució no sense recordar que podria haver estat disparat.

El desaparegut Hugo Chávez ha estat omnipresent en l'acte. En un gran retrat, al costat de la imatge de Simón Bolívar, on es llegia "fins a la victòria sempre comandant" o en el moment d'imposar la banda presidencial al seu successor, a través de la seva filla María Gabriela, que ha estat l'encarregada de fer-ho. També quan ha sonat l'himne, amb una gravació de Chávez cantant-lo.

Tard però hi haurà recompte

La investidura, però, està marcada per la polèmica postelectoral perquè des de fa una setmana l'adversari opositor Henrique Capriles reclama al règim que es tornin a comptar els vots.

Finalment Nicolás Maduro ha acceptat demostrar que els 235.000 vots que el van fer guanyador diumenge passat són reals i la Comissió Electoral Central, al cap de quatre dies, ha decidit fer un recompte d'urnes.
Anar al contingut