El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro
El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro

Madrid i Catalunya van aportar 2/3 dels diners de l'amnistia fiscal de Montoro

A tot Espanya, van ser gairebé 1.200 milions d'euros, però els tècnics d'Hisenda diuen que se n'haurien recaptat 8.700 si en comptes de l'amnistia s'haguessin fet inspeccions

RedaccióActualitzat

L'amnistia fiscal del 2012, ara anul·lada pel Constitucional, va beneficiar sobretot patrimonis de dues comunitats: Madrid i Catalunya. Segons els tècnics d'Hisenda, dels gairebé 1.200 milions d'euros recaptats a conseqüència de l'amnistia, 464 milions els van ingressar contribuents de la Comunitat de Madrid, i al voltant de 300 milions, contribuents de Catalunya.

Per tant, Madrid va concentrar gairebé el 40% de la recaptació, mentre totes dues comunitats en conjunt sumen pràcticament dues terceres parts del total:

 

En tercer lloc, hi ha el País Valencià, amb uns 124 milions d'euros. Tres quartes parts de tota la recaptació es concentra en aquestes comunitats, precisament les mateixes d'on han sortit uns quants dels casos de corrupció més coneguts. Fins a 30.000 persones van acollir-se a l'amnistia fiscal de Montoro de 2012.

Més recaptació en els anys següents

Tot i el baix preu que van haver de pagar els "amnistiats", això ha eixamplat les bases fiscals d'Hisenda. En el cas de Catalunya, la Generalitat ha passat d'ingressar l'any 2012, per l'impost de patrimoni, uns 340 milions, mentre el 2016 se n'han recaptat 446 milions, més de 100 milions anuals més. En aquests quatre anys, els declarants han augmentat de 44.000 a 74.000 gràcies, sobretot, a l'amnistia.

 

Uns quants amnistiats força coneguts

Entre els 30.000 amnistiats hi havia l'ex vicepresident i durant anys venerat pare del miracle econòmic espanyol, Rodrigo Rato; l'ex tresorer del PP Luis Barcenas; o els fills de l'ex president Pujol, Josep Pujol i Oleguer Pujol. En un lloc molt destacat de la llista hi ha els germans Gallardo, propietaris de la farmacèutica Almirall, que van declarar 113 milions.

 

Altres personatges que criden l'atenció són alguns familiars del rei, com els Borbón y dos Sicilias, amb quatre milions, o sindicalistes com José Ángel Fernández Villa, amb un milió i mig.

Però l'objectiu inicial del 2012, que era recaptar 2.500 milions, va ser un fracàs rotund, perquè l'Estat no va poder ingressar ni tan sols la meitat del previst, 1.195 milions. Això vol dir que si el ministre volia absorbir com a mínim un 10% dels diners que grans personatges amagaven a l'estranger, de mitjana va arribar a poc més del 3%. Tot això, mentre la resta de ciutadans paga fins al 56% d'IRPF o un 30% en Impost de Societats. És per això que els tècnics del Ministeri d'Hisenda agrupats en el sindicat Gestha demanen la dimissió del ministre Montoro.


En la següent taula podeu consultar la quantitat que va aconseguir l'amnistia fiscal a cada província espanyola:

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut