Rafael Catalá diu que és "especulatiu" assegurar que en el context de la llei de seguretat nacional es puguin trobar solucions (EFE)
Rafael Catalá diu que és "especulatiu" assegurar que en el context de la llei de seguretat nacional es puguin trobar solucions (EFE)
El Escorial

Madrid descarta recórrer a la llei de seguretat nacional per frenar el procés sobiranista

Ho ha assegurat el ministre de Justícia, Rafael Catalá, que ha dit que aquesta llei "està pensada per a un altre tipus de circumstàncies"

RedaccióActualitzat

La llei de seguretat nacional -que dimecres s'aprovarà al Congrés- no s'aplicarà per frenar el procés sobiranista a Catalunya. El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha descartat que aquesta llei es pugui implementar en aquest sentit. El ministre ho ha explicat poc abans d'inaugurar un dels cursos d'estiu que organitza la Universitat Complutense a San Lorenzo de El Escorial. Segons Catalá, és "especulatiu" assegurar que en el context d'aquesta norma es puguin trobar solucions.

El titular de Justícia ha apuntat que "aquest instrument està pensat per a un altre tipus de circumstàncies, més basades en la seguretat nacional, i no en la discrepància entre un govern autonòmic i el govern de la nació". Ha assenyalat que la llei crea un escenari davant les situacions extraordinàries que preveu la Constitució, com alarmes, excepció o setge. Rafael Catalá ha subratllat que Espanya és un estat de dret on -segons ell- funcionen tots els instruments de garanties, llibertats i drets del conjunt dels ciutadans i que disposa d'un poder judicial independent."

Catalá ha sentenciat: "Els que tenen responsabilitats públiques, els governs en particular, estan sotmesos a la llei i a l'ordenament jurídic". "Si algun govern, en algun moment, incompleix amb aquest mandat constitucional de servir l'interès general i respectar el conjunt de les lleis, hi ha diferents maneres de garantir el compliment de la llei", ha advertit el ministre, que ha concretat que l'executiu central "pot recórrer als tribunals ordinaris i al Tribunal Constitucional per garantir el compliment de les lleis. Aquestes són les regles del joc, aquest és el marc de relacions entre totes les institucions."

Anar al contingut