Caracas

Madrid crida a consultes l'ambaixador espanyol a Veneçuela pels atacs a Espanya

El president de Veneçuela torna a carregar contra Rajoy, de qui diu que pertany a "un grup de lladres i corruptes" i insisteix que vol enfonsar el govern chavista

RedaccióActualitzat

El Govern espanyol ha decidit cridar a consultes el seu ambaixador a Caracas, Antonio Pérez-Hernández, en senyal de protesta per l'escalada de "declaracions intolerables" contra Espanya per part del president veneçolà, Nicolás Maduro, i d'altres institucions, segons ha anunciat el ministre d'Afers Estrangers i de Cooperació, José Manuel García-Margallo. Els últims episodis han estat unes noves desqualificacions de Maduro contra Rajoy i la declaració de l'Assemblea Nacional veneçolana de considerar persona no grata l'expresident espanyol Felipe González.

El president veneçolà ha acusat Rajoy de pertànyer a "un grup de lladres i corruptes" i ha remarcat que "pràcticament tots els seus companys els estan jutjant o estan empresonats per corrupció". "Amb aquestes paraules, ni ofenc ni amenaço. Estic dient només la veritat", ha assegurat Maduro en el seu programa de televisió. El mandatari chavista ha explicat que Rajoy vol "tapar els problemes d'Espanya" amb "agressions" a Veneçuela i ha insistit que el president espanyol és darrere els "intents de cops d'estat" i d'una "conxorxa internacional" contra el seu govern.

Poc abans d'aquestes acusacions contra el president del govern espanyol, l'Assemblea Nacional de Veneçuela ha declarat -amb els vots de la majoria chavista- persona no grata "per al poble veneçolà" l'expresident del govern espanyol Felipe González. Aquesta decisió s'ha pres l'endemà de confirmar-se que González anirà els pròxims dies a Caracas per actuar com a assessor tècnic de la defensa del dirigent opositor Leopoldo López, segons ha informat l'advocat d'aquest líder, Juan Carlos Gutiérrez. López està empresonat des del febrer de l'any passat per delictes vinculats als fets violents que hi va haver llavors a la capital veneçolana i que van precedir les protestes contra el govern de Nicolás Maduro. Aquelles protestes van durar quatre mesos i el balanç va ser de més de 40 morts i centenars de ferits i detinguts.

Protesta diplomàtica

La crida a consultes és una eina enèrgica de protesta diplomàtica que equival a una retirada temporal de l'ambaixador durant un període de temps indeterminat. Aquest període dura fins que s'ha aconseguit reconduir la situació o l'incident que va provocar la protesta. A l'escala de mesures de protesta diplomàtica, la crida a consultes es troba en un nivell per sota de la retirada definitiva de l'ambaixador i la ruptura de relacions diplomàtiques.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut