Protestes a l'exterior de l'hotel on es fa la fira sobre la maternitat subrogada
Protestes a l'exterior de l'hotel on es fa la fira sobre la maternitat subrogada
Madrid

Madrid acull una fira de ventres de lloguer tot i ser una pràctica il·legal

La fira ha provocat les protestes d'organitzacions feministes, que consideren que la maternitat subrogada comercia amb el cos de les dones

RedaccióActualitzat

Aquest cap de setmana se celebra a Madrid una fira sobre la maternitat subrogada, el que popularment es coneix com a ventre de lloguer, una pràctica il·legal a Espanya.

La polèmica ha envoltat aquesta fira des del primer moment. Els organitzadors han prohibit la presència de càmeres per preservar la intimitat dels visitants. I, d'altra banda, han hagut de canviar a última hora la seva seu, perquè l'hotel que tenien reservat ha rescindit el contracte.

Finalment, les xerrades d'agències i clíniques del sector han començat aquest dissabte al matí, malgrat les protestes a l'exterior d'un centenar de persones, la majoria dones.

La fira Surrofair té com a objectiu donar informació i facilitar a qui ho necessiti un ventre de lloguer. És a dir, pagar una dona a l'estranger perquè gesti el fill que es desitja.

Les protestes van contra el que es considera comerciar amb la vida. Així ho argumenta Alicia Millares, de l'associació No Somos Vasijas:

"Això és una fira d'úters. Qualsevol persona se sentiria avergonyida si en comptes de ser una fira d'úters fos una fira de ronyons i s'hi trafiqués. Però aquí estem parlant de la llibertat per vendre persones, per sotmetre una dona a un embaràs i a un part i perquè cedeixi el seu fill a terceres persones."

I Cristina Simó, presidenta del Moviment Democràtic de Dones, afegeix:

"Si realment reivindiquen el dret a ser pares, doncs que adoptin nens. El que s'ha de millorar és que es puguin adoptar criatures i així no s'ha de comerciar amb el cos de dones pobres."

Els interessats en la fira són parelles que no poden tenir fills, homes solters o parelles homosexuals. Els assistents reivindiquen que a Espanya "es reconegui aquest dret". Un dels assistents ho expressava així:

"Que no sigui una mercaderia, que sigui donar una oportunitat als pares que no poden tenir fills i potser també una oportunitat a una mare que ja sigui mare i que vulgui cedir l'úter per poder engendrar un fill."

Mentre tres activistes de Femen desplegaven pancartes amb missatges com "Màfia, fora del meu úter", la policia ha frenat diversos intents de boicotejar la fira.

L'organització de Surrofair no ha fet declaracions ni ha donat dades d'assistència.

 

Anar al contingut