El gran triomfador d'aquest diumenge (Reuters)
El gran triomfador d'aquest diumenge (Reuters)

Macron, nou president de França

Emmanuel Macron obté una clara victòria -un 66%- davant Marine Le Pen -un 34%- en la segona volta de les presidencials franceses

RedaccióActualitzat

Emmanuel Macron és el nou president de França amb una àmplia victòria davant Marine Le Pen. Macron ha obtingut un 66% dels vots. La líder del Front Nacional es quedaria amb un 34%. L'abstenció ha estat rècord i s'ha situat en més d'un 25%, la més alta des del 1969.

 

 

El nou president de França a trigat una hora a sortir davant les càmeres per valorar la seva victòria. Macron ha tingut paraules cordials cap a la seva contrincant Marine Le Pen abans de dir que defensarà els lligams entre Europa i els ciutadans, el projecte d'Europa i els seus valors. Macron ha assegurat que treballarà amb determinació per construir un futur millor:

"Amb humilitat, determinació i dedicació, serviré a França en nom vostre."

Macron ha insistit a dir que una dels seus objectius a partir d'ara serà reconstruir la unitat del poble francès.

 

 

Macron, ha assegurat als seus seguidors que en els propers cinc anys treballarà perquè tota aquella gent qua hagi votat a Le Pen, no tinguin cap motiu per tornar a votar l'extremisme. Ha afegit que no pensa cedir a la por:

"Nosaltres no cedirem a la por, nosaltres no cedirem a la divisió."

 

 

Emmanuel Macron, amb 39 anys, és el president de la República més jove de la història. El segon president més jove va ser Louis Napoleó-Bonaparte el 1848 a l'edat de 40 anys, com ha subratllat l'agència de notícies France-Press.

Emmanuel Macron i el seu moviment "En Marche!" han triat l'esplanada de davant del Museu del Louvre per celebrar la victòria amb els seus simpatitzants.

 

 

Els milers de francesos que s'hi han apropat, han esclatat d'alegria a les vuit del vespre quan s'han fet públic les estimacions dels mitjans francesos que confirmaven l'amplia victòria de Macron.

 

 

Marine Le Pen ha sortit davant dels seus militants deu minuts després de saber que Macron era el vencedor. Le Pen ha reconegut la derrota però ha demanat a tots els patriotes que s'uneixin al Front Nacional per continuar la lluita per construir una nova França, referint-se a les properes eleccions legislatives que tindran lloc d'aquí a quatre setmanes.

 

 

Les reaccions a la xarxa per la victòria de Macron denota alleujament per a aquells que defensen el projecte d'una Europa unida.

Les dades que ja avançaven mitjans belgues i suïssos

Aquesta tarda, mitjans belgues i suïssos ja deien que Macron obtindria més del 60% dels vots. En concret parlaven d'una xifra entre el 63 i el 67%.

Una llei francesa del 1977 diu que no es poden publicar sondejos relatius a les eleccions presidencials entre el divendres a la mitjanit i les 20.00 del diumenge, quan tots els col·legis electorals tanquen les portes.

Tot i aquesta llei, que els mitjans francesos compleixen estrictament, és tradició que els principals mitjans francòfons de Bèlgica i Suïssa publiquin els sondejos.

La cadena de televisió francòfona belga assegurava que Macron obtindria més del 60% dels vots, segons dades obtingudes a partir d'enquestes a peu d'urna i diversos estudis. La xifra estaria entre el 62 i el 67% en funció dels diferents estudis. Fins i tot, aquesta cadena citava una font del Ministeri de l'Interior per dir que la xifra estaria més aviat al voltant del 62,5%.

El diari francòfon Le Soir diu en l'edició digital que Macron s'imposaria a Marine Le Pen d'una forma clara. Aquest mitjà cita també com a font enquestes a peu d'urna i estudis estadístics. "Le Soir" també subratlla que la xifra de vots en blanc o nuls seria important.

Els mitjans suïssos La Tribune de Genève i 24 Heures situaven la victòria de Macron entre el 62 i el 65% dels vots. Aquests mitjans es basen en tres estudis de sondeig.

La majoria de mitjans francòfons belgues i suïssos coincideixen a afirmar que el vot en blanc obtindria una xifra rècord en aquesta segona volta de les presidencials. Segons 24 Heures, aquest vot arribaria al 13% del vots.

 

Tota la informació de les eleccions franceses a l'Especial Eleccions França 2017

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut