El president francès, Emmanuel Macron, i el president del Banc Mundial, Jim Yong Kim, es fotografien envoltats de nens després de la cloenda de la c…
El president francès, Emmanuel Macron, i el president del Banc Mundial, Jim Yong Kim, es fotografien envoltats de nens després de la cloenda de la cimera One Planet, a París (EFE)
París

Macron fa una crida a impulsar la lluita contra el canvi climàtic

El president francès diu que "estem perdent la batalla" i demana un nou compromís financer i legislatiu contra l'escalfament global

Juli Rodés AlmerActualitzat

El president de França, Emmanuel Macron, ha fet aquest dimarts una crida d'urgència a combatre el canvi climàtic. En la cimera One Planet, celebrada a París, i davant de 127 caps d'estat i de govern, dirigents empresarials i representants d'ONG's, Macron ha assegurat que el món està perdent la batalla contra l'escalfament global.

"Estem perdent la batalla contra el canvi climàtic. No ens estem movent prou de pressa. Tots hem d'actuar."

Macron, que malgrat tot, ha tancat la trobada amb una concessió a l'optimisme, pensa que, arran de la decisió del president dels EUA, Donald Trump, d'abandonar els acords de París, cal donar un nou impuls a l'esforç col·lectiu contra el canvi climàtic.

En aquest sentit, considera que la cimera feta ahir per primera vegada ha de tenir periodicitat anual. França n'era coorganitzadora, juntament amb el Banc Mundial i l'ONU, i el principal objectiu era mobilitzar finançament públic i privat. 

De moment, sí que s'hi han fet diversos anuncis de nou finançament contra l'escalfament de la Terra. I s'ha anunciat la posada en marxa d'una web on tots els participants de la cimera podran inscriure i fer públics el seus compromisos, que també es vol que passin pels canvis legislatius i el progressiu abandonament dels combustibles fòssils. 

Una economia més verda

Entre els compromisos presentats a la cimera d'ahir per part de grans empreses o institucions hi ha el del Banc Mundial, que ha anunciat que a partir del 2020 deixarà de finançar l'exploració i l'explotació de petroli i gas.

L'asseguradora francesa Axa, per la seva banda, ha anunciat que renuncia a assegurar i a invertir en empreses que construeixen centrals de carbó. I el banc holandès ING s'ha compromès a "accelerar la baixada" del finançament de centrals de carbó

 

La Fundació Bill Gates destinarà 315 milions de dòlars a la recerca en agricultura per ajudar els països amb menys recursos a adaptar-se al canvi climàtic. Un objectiu al qual la Unió Europea destinarà 318 milions de dòlars. 

"Res no es fa d'un dia per l'altre"

Espanya és un dels països que ha participat a la cimera de París, i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha assegurat durant la seva intervenció que pensa complir amb els compromisos per al 2020, i ha avançat que s'està treballant en una llei de canvi climàtic i transició energètica per garantir el compliment dels compromisos per al 2030. 

 

Rajoy també ha explicat que serà en aquesta nova llei que s'abordarà l'abandonament progressiu del carbó com a font d'energia, i ha tancat la qüestió dient que "res no es fa d'un dia per l'altre".

El president del govern espanyol, de tota manera, ha volgut recordar que manté el compromís de destinar 900 milions d'euros l'any, a partir del 2020, a la lluita contra el canvi climàtic. I que s'ha passat dels 205 milions d'euros del 2012 als 595 invertits el 2016. 

ARXIVAT A:
Medi ambientCrisi climàtica
Anar al contingut