Macron, aquest diumenge votant a la segona volta de les eleccions franceses
Macron, aquest diumenge votant a la segona volta de les eleccions franceses

Macron aconsegueix una majoria absoluta plàcida a l'Assemblea francesa

La protagonista ha estat l'abstenció, de rècord històric: un 56% dels electors no ha anat a votar

RedaccióActualitzat

El partit del president francès, Emmanuel Macron, ha obtingut una aclaparadora majoria absoluta a les legislatives. Un mes i mig després de la victòria a les presidencials, Macron gaudirà d'una Assemblea Nacional en sintonia amb les seves polítiques.

L'altra gran protagonista de la jornada ha estat l'abstenció, de rècord històric: un 56% dels electors no ha anat a votar, després de 8 convocatòries electorals en 8 mesos. El Partit Socialista francès s'enfonsa i perd tres quartes parts dels seus suports. El seu líder ja ha anunciat la seva dimissió.

Còmoda majoria absoluta per Macron

Amb el recompte gairebé finalitzat, "La República en Marxa", el partit bastit per Emmanuel Macron en poc més d'un any, obtindria 355 escons i superaria els 289 necessaris per tenir aquesta majoria absoluta. Per la seva banda, Els Republicans haurien obtingut 125 escons i es confirmaria la davallada dels socialistes, amb 49. França Insubmisa, de Mélenchon, tindria 30 diputats.

El partit ultradretà Front Nacional, de Marine Le Pen, que va disputar la presidència a Macron, es quedaria només amb 8 diputats a l'Assemblea Nacional.

Un sistema a revisar?

Els últims dies ja s'ha posat damunt la taula el debat sobre la necessitat de revisar el sistema electoral a França, que permet que només amb el vot directe del 15% del cens, com és aquest cas, Macron hagi pogut arribar a obtenir el 80% dels escons.

Molts posen en qüestió un calendari que esgota els electors.

Fins i tot hi ha macronistes que reconeixen que cal reformar les lleis electorals cap a un model més proporcional. L'ecosistema polític francès ha canviat, i cal adaptar les normes del joc perquè assegurin la pluralitat i expressin millor la voluntat dels votants.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut